Jelenlegi hely

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakon

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakon

Manapság a turizmus húzóágazat szinte minden országban, ahol nem, ott törekednek arra, hogy az legyen, mert a világszerte fölismerték az idegenforgalomban rejlő lehetőségeket. Rengeteg pénzt fektetnek be a kormányok és a magánszektor egyaránt, mivel minden nehézség (terrorveszély, természeti katasztrófák, újabb és újabb betegségek föltűnése) ellenére a szakág bevételei évről évre folyamatosan nőnek.

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakonKözép-Európa mondhatni egyedi helyzetben van, mivel a térség politikailag kisebb jelentőséggel bíró országai – szerencsére – nem potenciális terrorista célpontok, nem háborús övezetek, a természeti katasztrófák is ritkábbak, vagyis alapjában véve kiszámíthatóak, ami a turizmusban már fél siker! Érdemes hát körülnéznünk, hogy a régió egyes országai miként várták az idei téli szezont. S bár Magyarország jelentős hátrányban van e tekintetben (ti. nincsenek magas hegyeink), ám az innováció mértéke, a számadatok, és a programok sokszínűsége mindenestre intő lehet: ha az ország hamarosan nem rukkol elő egy olyan működő stratégiával, ami meggyőző ütőkártya lehet szomszédaival szemben, nemcsak a téli szezon tekintetében, hanem az egész esztendő vonatkozásában lemaradhat.

A számadatok magukért beszélnek

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakonNyugati szomszédunk, Ausztria nem ül a babérjain, pedig azt gondolnánk megtehetné. Ám korántsincs így. Például Salzburg tartományban a világ legbiztonságosabb és -korszerűbb felvonó-berendezéseit működtető Salzburger Seilbahnen az elmúlt években 500 millió eurót fordított a sípályák és környékük tökéletesítésére. A 22 millió vendégéjszaka elképesztő számadata bizonyítja, hogy az üdülővendégek közül sokan megkedvelték a régió kínálta előnyöket, és évről évre visszatérnek Salzburg tartományba.  Egyébiránt csak ebben a régióban több mint 1. 700 kilométer sípálya, 2. 220 kilométer sífutópálya és 580 felvonó-berendezés található.
Ám nemcsak az innováció terén járnak – úgy tűnik – előttünk a sógorok az ország nyugati végein. Különböző ötletekkel, akciókkal folyamatosan frissítik kínálatukat. A salzburgi szuper síkártya például, amely Salzburg tartomány minden nagy sívidékére érvényes, 22 sírégió összekapcsolását teszi lehetővé (mellesleg így a „világ legnagyobb sívidéke” hozták létre). A Salzburg tartományba érkezők egyéni elképzeléseik és igényeik szerint választhatnak a gyermekbarát családi sívidékek, világkupa-lesiklófutamok helyszínéül szolgáló pályák, gleccser- és világbajnoki színvonalú sípályák között. Mindenki egyénileg dönt arról, mikor és hol, ill. mennyi ideig használja fel a kártyát. Megváltható 3-tól 14 napig terjedő üdülés idejére vagy szezonjegyként. A pályákhoz tartozik többek között a Zell am See-Kaprun Európa sportrégió, Obertauern, a Saalbach Hinterglemm Leogang sícirkusz, a Ski Amadé, mellettük több kisebb sívidék is, mint Lofer, Rauris vagy az Untersberg a Salzburg város melletti St. Leonhardban. Ha máshonnan nem, a televízió közvetítésekből vagy sporthírekből biztosan ismerősek e síterepek…

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakonDe Ausztria keleti régiója, Stájerország sem marad el a nyugati tartománytól, hiszen a Magyarországgal szomszédos országrész is rengeteg pénzt invesztált idegenforgalmi fejlesztésekbe. Az idei szezon előtt 55 millió eurót fordítottak új sífelvonókra (Lachtallban például fűtőszálas üléseken utazhatnak a síelők), emellett 190 milliót költöttek egészségmegőrző centrumok, gyógyfürdők és szállodák építésére, mint például Bad Gleichenbergben, vagy a Sebersdorfban októberben megnyílt H²O termálfürdő komplexum. (Figyelmeztető lehet a magyar szakembereknek, hogy nyugati szomszédunk a magyar turizmus egyik fő csapásvonalának számító gyógyturizmus terén is folyamatos és jelentős beruházásokat végez.) És hogy Ausztriában nemcsak a hagyományos síelőket, családokat várják, arról a megannyi új, leginkább a fiatalokat megcélzó és sokszor nem olcsó sportolási mód is gondoskodik. Kipróbálható szinte minden, vagyis a hagyományos téli sportágakon kívül a telemarkozás, a sítúrázás, a ródlizás és jégtekézés. A trendi sportok híveinek a snowbike-ot (a síbob továbbfejlesztett változata), a squalt (snowboardhoz hasonló sí mozgékony kötéssel) a vagy hóraftingot ajánljuk.

Téli panoráma – Szomszédolás sítalpakonTeljességgel új dimenzióba visz a snowkite-ozás. Ennél a sportágnál ugyanis nem völgymenetben halad a sportoló, hanem a szó szoros értelmében repül – hegynek felfelé! Az elv egészen egyszerű: snowboard vagy rövid sítalp a lábon, az úgynevezett kite, azaz kormányozható sárkány pedig a kézben – és némi szél segítségével máris lehet emelkedni a levegőbe. A sebesség a jelszó a snowtubing-nál is. Nagy gumiabroncsban ülve csúszik le itt az ember a hegyoldalban, kifejezetten e célra előkészített szakaszon. Gömbölyded örömök várnak a zorbing kipróbálóira. Zorbba, azaz 70 cm vastag légpárnákból álló puha gömbbe csomagolják a vállalkozó kedvűeket, akik ezután 30 kilométerig terjedő óránkénti sebességgel gördülnek le a hómezőn. Szédülőseknek nem kifejezetten ajánlott…
Ausztria tájai nem csupán a sízők elsőrangú úti célja, hiszen a nyáron dübörögve völgybe zubogó vízesések télen a jégfalmászók paradicsomává lesznek. Télen is magasba emelkednek a hőlégballonok (állítólag ilyenkor még szebb a táj felülről, mint nyáron), aki pedig romantikára vágyik, örömét fogja lelni a hócipőtúrákban, lovasszánozásban, fáklyás túrákban vagy korcsolyázásban.

További cikkek hasonló témában

Különleges téli élmények családoknak

Hócsaták, szánkózás és jégkunyhó építése: a gyermekek szeretik a...

Kultúra, élményfürdő, természeti kincsek egy helyen –

A dél-alföldi kisvárost leginkább a Szent Erzsébet...

Luxus wellness és selfness az ABACUS-ban

Egyre többeknek válik az életük részévé, hogy a nyaralás mellett...

Ötcsillagos wellness élmények Hévízen

Minden évszakban, minden korosztály számára egészségorientált...