Jelenlegi hely

Phuket, az örök toplistás

Phuket, az örök toplistás

Délkelet-Ázsiában véget ér az esős évszak, Európában pedig kezdetét veszi a tél. Az utazók számára mindez annyit jelent, hogy hamarosan indul a szezon a trópusokon. A tipikus téli nyaralóhelyek közül most az öröklistás Phuket kihagyhatatlan látványosságait szedtük össze.

Kharon beach

A nyaralás első napjai legtöbbször semmittevéssel telnek. Egyrészt az út fáradalmai miatt, másrészt Phuket legvonzóbb látványosságaiba maguk a strandok is beletartoznak. Gyors autó, vagy motorbérlés után a turisták maguk fedezik fel a szigetet, és a nyaralás hátralevő részében a számukra legideálisabb strandot választják. A sziget 13 strandja közül a legtöbben Kharon beach-re esküsznek még akkor is, ha a legdivatosabb part Patong beach. Kharon beachen legalább 50 szálloda található, a 40 szobás apartmanoktól kezdve a bungalós resortokon át, az 500 szobás luxusszállóig.

Phuket, az örök toplistás
Maga a part 5 kilométer hosszú, és teljes egészében bejárható gyalogosan. Nincsenek sziklák és kövek, csak hófehér homokos strand, ahol éjszakánkét gyakori látogatók a tengeri teknősök. Ha a turisták strandolás közben tojásokat találnak a homokban, bevett szokás, hogy szólnak az illetékes szállodának, akik azonnal jelzik a tengerbiológiai (Phuket Marine Biological Centre) intézetnek. A biológusok elszállítják és inkubátorokba helyezik a tojásokat.

A parton találunk tengeri kajak, búvár- és strandröplabda-felszerelés, illetve vízisí, és szörf kölcsönzőket is. Ami különösen kedvelnek az idelátogatók, az a váltakozó szélirány: kellemesen hűsít, és lágyságánál fogva még estére sem fájdítja meg az ember fejét.

Motorcsónakos túra Phi-Phi szigetére

Az egész napos túrák körülbelül 2-3000 bahtba kerülnek és ezért a pénzért többnyire ebéd is jár. A motorcsónakok szó szerint repesztenek a tengeren. A túravezetők elmondása szerint szinte minden csoportban akad 2-3 tengeri beteg, aki korábban nem is tudott erről a fajta érzékenységéről. A tapasztalt idegenvezetők azonban mindenre felkészültek. Remek technikákat tudnak, de gyógynövényes és hagyományos orvosságok is megtalálhatók a fedélzeten.

Phuket, az örök toplistás
Phi-Phi egy kilenc gránit földdarabból álló szigetcsoport, amely Phukettől 40 percnyi hajóútra található. A legtöbben a James Bond-filmből elhíresült sziklaképződmény miatt érkeznek, de búvárkodni, vagy snorkelezni is remekül lehet itt. Az egyedülálló sziklás tengerfenék nagyon változatos élővilággal rendelkezik. Itt még az igen ritka fekete korallt is megcsodálhatják a merülők.

Naplemente a Phromtep-foknál

A naplementéiről híres Thaiföld szinte valamennyi üdülővárosában lehet erre a célra alkalmas helyet találni. Phuketen a Phromothep-fok a legjobb, amely a Kata és a Rawaii beach között található és egyben a sziget legdélebbi pontja.
Phuket, az örök toplistás

A legtöbben összekötik a naplementézést egy jó halvacsorával és egy kis kulturális programmal, amelynek része a domboldalban található a Chalong templom, valamint az aranysipkás kilátótorony. Lent a parton is kellemes, hiszen a környék csendes, kiépületlen, mégis gyönyörű. Igaz a parkolóban sok az autó és a turistabusz, ám a szezonon kívül érkezők akár magányosan is naplementézhetnek.

Hagyományőrző színházi kultúr-park: Phuket Fantasea

A Phuket Fantasea egy különleges thai kultúr-park, ami a cirkusz, a színház és az állatkert keveréke. A 150 bahtos belépőért egész napos programban lehet részünk. A tigrisdzsungel nevű színházi szafari például 12 epizódban meséli el a Kamalai királyság ősi legendáját különleges látvány effektekkel.

Phuket, az örök toplistásNépszerű még a táncelőadásokkal tarkított Songbird nevű mágikus madár show és a kosztümös thai történelmi játék, thai-boksszal és állatszereplőkkel. Az előadások 20-30 percesek. Drees code (öltözködési protokoll) nincs. A park területén nem várnak többet a normális (hétköznapi) viselettől, azonban megkérik a látogatókat, hogy mellőzzék a fürdőruhát, egyben felhívják a figyelmet, hogy a légkondicionált helységek sokszor a kelleténél hűvösebbek lehetnek.

A Nagy-Buddha szobor

Phuket, az örök toplistás
A fehér márvány talapzaton álló 34 méter magas Buddha szobor évente közel 1 millió turistát vonz, de a helyiek körében is igen népszerű hely. Remek kilátás nyílik innen a Chalong-öbölre és a Kata Beachre.

Muay Thai: thai boksz bemutató és mérkőzés

A harcosok a hagyományokhoz hűen ma is mezítláb küzdenek, bokagumit és bokszkesztyűt viselnek. Nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett bandázs küzdelem is, amikor a harcosok nem viselnek kesztyűt, csak fásli kötést. A zene, (vai khru) és a tradicionális tánc (ram muaj), amit a küzdelmek előtt és alatt játszanak, különleges hangulatot kölcsönöz a mérkőzéseknek. A zenészek követik az eseményeket és általában ütős, és jávai fúvós hangszerekkel fokozzák a hangulatot. A látogatóknak segítséget jelent az élő angol kommentár, aki segíti az események követését és az egyes részletek könnyebb megértését.
Phuket, az örök toplistás
Patong 350 férőhelyes városi bokszstadionjában (Sai Namyen Road) a kivetítőkön keresztül rövid történeti áttekintést kapnak a látogatók a thai boksz hagyományairól és szabályairól. Hétfőn és csütörtökön este kilenctől éjfélig számos küzdelmet nézhetnek meg az érdeklődők, és a hazajutás miatt sem kell aggódniuk, hiszen a szállodák (általában) ingyen transzfert is biztosítanak. A belépők 1000-1500 baht között mozognak.

Bangla Road az éjszakai élet közepe

Patong beachen a tengerpartra merőleges Bangla Roadon csak sötétedés után indul az élet. Ilyenkor nyitnak a diszkók, a bárok, az éjszakai lokálok, az éttermek, ilyenkor lépnek utcára az örömlányok és az örömfiúk, ekkor kezdenek hangolni a zenészek a klubokban, ilyenkor kezdik az esti sminkelést sztriptíz és revütáncosok, és ilyenkor gyúlnak ki a színpompás neonreklámok.

                                                                                              
<$837$>

 
10 óra felé már olyan az utca, mint egy zsibvásár. Egyre csak gyűlnek a bámészkodó és könnyű kalandra vágyó turisták. A legjobb szórakozóhelyek a Sea Dragon, a Crocodile klub, a Soi Gonzo, a Soi Eric, a Soi Shukotai és a Soi Tiger.

További cikkek hasonló témában

Dubai, a legek országa

Dubai hallatán sokunknak rögtön az ezeregy éjszaka meséi jutnak az...

Ramsau am Dachstein – az erő forrása

Varázslatos csúcshódítások, lélegzetelállító kilátások, vidám...

Tippek nyaralási útvesztőkhöz

A nyaralás megszervezése egyeseknek már rutin, de sokaknak...

Karintia: kezdődik a téli szezon az Alpok napfényes déli oldalán

Karintiában kezdetét vette az idei, különösen hosszú téli...