Jelenlegi hely

Nyaraljunk Gran Canarian

Nyaraljunk Gran Canarian

Akik megelégelték a hűvös, borongós időt és forró napsütésre várnak itt a most tavaszodó Közép-Európában, azoknak a legközelebbi hely a Kanári-szigetek, ahol egészen biztosan jó idő fogadja őket. A szigetek egészen közel a Ráktérítőhöz találhatók, nem messze Afrika nyugat szaharai részétől. Az ide látogatókat télen-nyáron nyári meleg fogadja, tehát kitűnő üdülőhely. A repülőgép 5 óra alatt ér Budapestről Gran Canaria repülőterére, ahonnan buszok szállítják a hotelekbe a turistákat.

Nyaraljunk Gran CanarianÉGHAJLAT, FELSZÍN
A Kanári-szigetek leglátogatottabb szigete közé tartozik Gran Canaria, hiszen Tenerife szigete mellett az idegenforgalom itt a legnagyobb. A sziget nyugati része hegyes, míg a keleti, délkeleti része "laposabb", erre több a település.
A szigetek 90%-a egyébként az idegenforgalomból él, de jelentős még a kereskedelem és a mezőgazdaság is. Az éghajlat nagyon kellemes, a napi átlaghőmérséklet az évszaktól függően 17 és 24 fok között van. Nyáron sem kell elviselhetetlen forrósággal számolnunk, inkább a száraz meleg jellemző, mint a fülledt, így azok számára is kellemes hely lehet, akik nehezen bírják a meleget. A szigetek vulkanikus eredetűek, így ebből következik, hogy rengeteg hegy található a szigeteken, mely nagyon változatos növényzetet eredményez, hiszen a tengerszint magasságában homok és kopár föld található, majd egyre följebb haladva minden egyre zöldebb lesz. Van ahol három vegetációs zónát is el lehet különíteni.

Nyaraljunk Gran CanarianGRAN CANARIA
A sziget csaknem kör alakú, átmérője 57 kilométer, területe 1532 négyzetkilométer . Ezzel a harmadik legnagyobb a Kanári-szigetek hét szigete közül.
A sziget lakóinak száma 675 000 fő, akiknek több mint a fele, egészen pontosan 400 000 ember a fővárosban, Las Palmas ban él. Las Palmas a sziget északkeleti részén fekszik, a Kanári-szigetek legnépesebb területe és Spanyolország egyik legfontosabb kikötője. A Kanári-szigetek Spanyolország első Atlanti Óceáni gyarmata volt, és komoly szerep jutott neki az Újvilág felfedezésében, hiszen Kolombusz minden útja előtt heteket töltött el Las Palmasban. Emlékét ma a Kolombusz-ház őrzi, mely a sziget első kormányzóinak a lakhelye volt. Itt múzeum van berendezve, Kolombusz utazásait ismerhetjük meg és emléktárgyakat találhatunk Kolombusz korából. Las Palmas gyönyörű utcáit könnyű megszeretni, forgatagát pedig az európai nagyvárosokhoz lehet csak hasonlítani. Az emberek változatosak és vegyesek, mindenféle népcsoport él itt: kínaiak, arabok, feketék de főleg persze a spanyolok. A szigeteken élő, itt született Spanyolok egyébként kikérik maguknak, hogy spanyoloknak nevezzék őket, szigorúan kanáriaiaknak hívatják magukat.

Nyaraljunk Gran CanarianA sziget déli részén találhatók a tulajdonképpeni üdülőközpontok. Ezek sorban nyugatról kelet felé haladva: Puerto De Mogán, Puerto Rico, La Playa de Arguinequin, Maspalomas, Playa De Inglés és San Agustin. Ez utóbbi három a legfelkapottabb, talán épp azért mert ezek a városkák vannak a legközelebb a maspalomasi dűnékhez. A maspalomasi dűne tulajdonképpen egy mini sivatag, mely az Afrikából a szél által átfújt homokból keletkezett. Annyiban mesterséges ez a sivatag, hogy a 60-as években, amikor a sziget déli részének területrendezése megkezdődött, ezt a rengeteg mennyiségű aranysárga homokot egy helyre hordták össze, és így keletkeztek a maspalomasi dűnék, melyek a szigetek egyik legszebb látványossága. Az üdülővárosok tulajdonképpen nem állnak másból, csak szállodákból, hotelekből, apartmanokból, szórakozóhelyekből és bevásárlóközpontokból. Tehát száz százalékig csak nyaralók élnek itt, a szigetlakók inkább a sziget belsejében vagy az északabbra fekvő területeken laknak. Ezekre a városokra jellemző a hatalmas éjszakai élet, az üzletek késő estig nyitva tartanak, a szórakozóhelyek és az éttermek egymást érik.
A sziget belseje felé haladva Barranco de Fataga völgyében egy 20 hektár területű mesterséges szubtrópusi parkot találhatunk, melynek neve Palmitos Park. Itt rengeteg ritka növényt láthatunk, 45 féle pálmát, és kaktuszokat. 1200 féle madár, főleg papágáj él a parkban, híres a lepkeház és az akvárium, ahol sok-sok ritka tengeri és óceáni halat csodálhatunk meg.

Nyaraljunk Gran CanarianA sziget vallási központja Teror még egy fontos látnivaló. A 15 000 lakosú város közepén áll a Nuestra Señora del Pino nevezetű bazilika, mely a 18. században épült. A legenda szerint 1481. szeptember 8-án egy píniafenyő ágai között megjelent a Madonna. Erre egy márványtábla emlékeztet a bazilika homlokzatán. Egyébként Gran Canaria védelmezője megjelenésének évfordulóját búcsújárással ünneplik - a sziget valamennyi községéből küldöttségek elhozzák a Szűzanyának a föld és a tenger gyümölcseit.
A sziget északi részén, a parttól 15-20 kilométerre fekszik Arucas, mely a banántermesztés központja. A banánövezet 40 kilométer hosszan terül el a sziget északi részén. Ebben a városban a legfontosabb látnivaló a már messziről látszó Iglesia de San Juan Bautista, azaz a Keresztelő szent János templom (kép), mely 1909-ben épült neogótikus stílusban. Szürkésfekete lávakőzetből épült, és az akkori banánültetvényesek építtették. A város közelében található a La Montaña de Arucas nevezetű vulkáni kúp, mely 412 méter magas, és ahonnan kilátás nyílik a hosszan elterülő banánültetvényekre.

Nyaraljunk Gran CanarianÉrdekes látnivaló még a világ egyetlen lakott vulkáni krátere is, mely Las Palmastól délnyugat felé található. A kráter neve Pico de Bandama, mely 569 méter magas. Innen csodálatosan szép kilátás nyílik Las Palmasra, de igazából a 200 méter mély kráter mélye az érdekes, ahol egy remete lakik a kunyhójában. aA60 év körüli emberke persze nem zárkózik el a külvilágtól, hiszen a családja a közeli faluban él, de ő egyedül lakik a vulkán mélyén és teljesen önellátó módon termeszt magának mindenfélét. Ilyen és ehhez hasonló egzotikus látnivalókat kínál ez a sziget, mely látnivalók közül csak néhányat emeltük ki. Sajnos egy hét borzasztó kevés ahhoz, hogy az ember minden érdekességet megnézzen és még napozzon is jó sokat! Mert persze a napozás, meg az óceánpart sem egy utolsó dolog ezen a meleg vidéken!

 

További cikkek hasonló témában

Ötcsillagos wellness élmények Hévízen

Minden évszakban, minden korosztály számára egészségorientált...

Vadregényes  Dalmácia – Murter

Horvátország sok magyar turista kedvelt úti célja, több okból is....

Espa Bio & Art Hotel**** Zsámbék

Az Espa Bio & Art Hotel**** a Főváros nyugati kapujában...

Majerik Hotel*** - Hévíz város szívében a Gyógytó közelében

Majerik Hotel*** Hévíz belvárosában, 100 m-re a világhírű Gyógytó...