Jelenlegi hely

Korzika, a paradicsom földi mása

Korzika, a paradicsom földi mása

Úgy tartják a helyiek, hogy a szigetet a jóisten egészen különleges jókedvében teremtette. Aki a szigetre érkezik (általában Livornóból hajóval Bastiába, a sziget fővárosába), az rögtön rabul esik a látványnak, a rendkívül változatos és gazdag flórának.

Korzika, a paradicsom földi másaKorzika, a paradicsom földi másaKorzika, a paradicsom földi másaA kontinentális éghajlatra jellemző tölgyektől, juharoktól a gesztenye és paratölgy ligeteken át, a mediterrán övezet karakteres növényvilágáig a vegetáció sokféleségével találkozhat az idelátogató. Illatuk, keveredve a hibiszkusszal, a levendulával és orchideával, belengi a szigetet, járjunk bármerre is. Ahogy egyszer Napóleon mondta: „Még meg sem látta az ember Korzikát, és máris érzi az illatát!”

 

 

Korzika, a paradicsom földi másaA sziget a történelem folyamán gyakran cserélt gazdát, s ennek nyomait úton-útfélen felfedezhetjük. Római kőhíd, a tengerparti sziklákon magasló genovai őrtornyok, hegytetőkön büszkén álló várak jelzik a történelem változatosságát. Északon kihagyhatatlan látnivaló a „Cap Corse”, vagyis a Korzika fok. Egy darabig autóval is megközelíthető, de a csúcsra csak gyalogosan lehet feljutni. Megéri a kis sétát, hisz aki innen körbetekint, olyan fantasztikus élményben lesz része, amelyet soha többé nem felejt. Ugyanis a fok egy vékony, 40 km hosszú földnyelv végén fekszik, körös-körül tenger, amerre csak a szem ellát, a hátunk mögött pedig maga a sziget.Aki Korzikára utazik, feltétlen látogasson el Bonifacióba, mely a sziget déli csücskénél néz farkasszemet a szomszédos Szardíniával. A hangulatos városka szinte lebeg a tenger fölött, mivel egy kb. hetvenméteres sziklaszirtre épült. Így ha egy itteni reggel, ébredés után ablakot nyit, első pillantásával a tengert látja a lábai alatt-előtt heverni.

 

Korzika, a paradicsom földi másaBonifaciótól nem messze fekszik Ajaccio, amely fontos történelmi és kulturális központja a szigetnek. Ajaccioban született ugyanis Napóleon, itt minden róla szól. Megtekinthetjük a nagy hadvezér szobrait, emlékművét, szülőházát, iskoláját, mindent, ami csak kapcsolatba hozható személyével.
A kulináris élvezetekre vágyók a korzikai konyhában sem csalódnak. Korzikán hagyomány, hogy a sertéseket ridegtartással nevelik, amelyek így a hegyek közt szabadon kószálva párosodnak vadon élő rokonaikkal, a kevert malacok húsa ezért, valamint az egészséges táplálékok (gesztenye, makk) miatt rendkívül ízletes. A helyiek nagyon szeretik és az ételek csúcsának tekintik a disznóhúsból (esetleg birka- vagy kecskehúsból) készült füstölt kolbászt és hurkát. Kedveltek a halételek is, de nem csak a tengeri halakat fogyasztják, hanem a kristálytiszta vízben fogott pisztrángokat is. A gazdag vadállomány miatt gyakoriak még a vadételek. Ha Korzikán járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a helyi sajtspecialitást, a „brocciu”-t. A finom falatokat pedig a zamatos, korzikai borokkal, vagy az ánizsból készült „pernot”-val öblíthetjük le.

További cikkek hasonló témában

Tippek nyaralási útvesztőkhöz

A nyaralás megszervezése egyeseknek már rutin, de sokaknak...

Téli álom helyett élményteli síelés

Karintia tökéletesen karbantartott, hóbiztos sípályákkal és sok-...

Télisportok

A hideg beköszöntével nemcsak a kandallóban lesz meleg, hanem a...

A sípályákon kívül

kirándulás Karintia téli világába