Jelenlegi hely

Évezredes világváros

Évezredes világváros

Pécs hazánk ötödik legnagyobb városa, Baranya megye székhelye. A város az ország délnyugati szélén, a horvát határ közelében található. Délebbi fele sík, míg az északi része a Mecsek hegység déli lankáira kúszik fel, és völgyeibe nyúlik be.

Évezredes világvárosA kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapították a várost Sopianae néven, amely a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált, így az ókeresztény temetői építmény-együttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára. Pécs városrészeit öt nagy csoportra osztják: Belső városrészek, Mecsek-oldal városrészei, Nyugati kereskedelmi övezet, Meszes és Uránváros részei, Pécs dél városrészei és a csatolt falvak.

Pécs Magyarország műemlékekben gazdag települése, a dél-dunántúli régió közigazgatási és szellemi központja. A város kulturális élete mind a zene- mind a képzőművészet területén országos szempontból is kiemelkedő. Gyűjteményei – Modern Magyar Képtár, Csontváry Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Amerigo Tot Múzeum, Schaár Erzsébet: „Utca” –, városi és magángalériái a 20. századi magyar művészet egyedülállóan teljes bemutatását kínálják. A városban operatársulat és szimfonikus zenekar működik, hangversenyélete ugyancsak országosan is jelentős. A város tradicionálisan pezsgő szellemi életét jellemzi, hogy otthont ad többek között a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) fesztiváljainak is.

Tudta?
Évezredes világváros- Az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban, ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.
- Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.
- Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért-díját a kisebbségi kultúrák ápolása, valamint a balkáni háborúk menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása miatt.
- A város 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az Élhető Települések nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.
- Pécs 2010-ben a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa volt, Essen és Isztambullal közösen.

További cikkek hasonló témában

Hotel Orchidea Tengelic

Szállás félpanzióval, fedett gyógyvizes fürdő használattal, már...

Cseréld a télikabátot strandszerkóra:

A karácsony és a szilveszter sokak számára az év egyik kedvenc...

Tippek nyaralási útvesztőkhöz

A nyaralás megszervezése egyeseknek már rutin, de sokaknak...