Jelenlegi hely

Élet a paradicsomban

Élet a paradicsomban

Thaiföld, az egykori Sziám, a mosoly országa. Délkelet-Ázsiáról alkotott elképzeléseinkben egy olyan különleges és egzotikus világ áll, ahol aranyozottak a templomok, különlegesek az ételek, mindez persze a buja rizsföldek közepette.

Élet a paradicsombanTársadalma sokat merít több száz éves kultúrájából, de a modern világ mégsem gyengítette meg a buddhista hagyományokat. Ez a sokarcú ország a szemünk láttára elevenedik meg. Egy olyan földi paradicsom, ahol a zsibongó piacok magával ragadó bájától és a pagodákból áradó füstülők illatától szinte elkábulunk. A Thaiföldi Királyság népessége 67 millió fő, fővárosa Bangkok, ahol ma már több mint 10 millió ember él. A lakosság egyötöde 15 évesnél fiatalabb, és csak 9 %-a idősebb 65 évesnél.

A hivatalos nyelv a thai, de a fővárosban és a turistaközpontokban a lakosság nagy része beszél angolul. Thaiföld 1932 óta alkotmányos monarchia. A király tekintélye - aki egyben az ország vallási vezetője is - érinthetetlen és sérthetetlen. Az emberek jelentős részének a mezőgazdaság ad munkát, s Thaiföld a világ Élet a paradicsombanlegnagyobb rizsexportőre. A lakosság közel 95%-a buddhista és nagyon vallásos. A tradíciók és a buddhizmus az egész országot áthatja. A mélyen gyökeredző hit segíti a thaiföldieket, hogy türelmesen elviseljék a mindennapok gondját-baját. "Mai pen rai" annyit jelent: Nem számít! – amelyet gyakran mondogatnak. Ez a felfogás a buddhista filozófián alapszik: semmilyen probléma nem lehet túl nagy, amíg megőrizzük mosolyunkat! Ezért is lett Thaiföld a mosoly országa!

Tudta?
A buddhisták a “Dharmát”, Buddha tanítását követik, amelynek központi tanítása a “Négy Nemes Igazság”, amely a buddhista filozófia alapja. A thai emberek abban hisznek, hogy földi életük csupán ‘egy világi fejezet’ a születés és halál folyamatos körforgásában, és elismerésre méltó cselekedeteik, nemes tetteik javíthatnak a következő újjászületés utáni helyzetükön. Számukra a legfontosabb, hogy ezen fejlődés érdekében helyes cselekedeteket hajtsanak végre.

Élet a paradicsombanVásárlás Thaiföldön
Bangkok az egyik legversenyképesebb árakkal rendelkező város. Az árucikkek többsége sokkal olcsóbb, mint Európában, éppen ezért az ország kedvelt bevásárlási célpont. Elsősorban a helyi kézműipari termékek szempontjából, mint a thai selyem és pamut, a modern és hagyományos ékszerek, a drágakövek, a kerámiák, a fafaragások és a kézműves alkotások. A barátságos alkudozás a legtöbb üzletben és piacon kedvező árakat és jó kiszolgálást biztosít. Az alkudozás Ázsia nagy részén egy fajta életmódnak számít, és ez alól Thaiföld sem kivétel.

Érdekességek
- A thaiak megszólítása a Khun, azaz uram, asszonyom, kisasszony.
- Az üdvözlési forma alapja az imádkozó kezek, a könyökök törzshöz szorításával, fejjel pedig olyan mélyen bólintani, hogy érintsük kezeinket. Üdvözléskor ezt mondják: "szávát dí khrap2, ha egy férfi köszön valakinek, Élet a paradicsombanvagy "szávát dí khá", egy nő köszön valakinek.
- Amennyiben megköszönnek valamit, a "khop khun khrap" vagy "khop khun khá" a használatos, attól függően, hogy férfi vagy nő mondja ("khrap" férfiak esetében, "khá" nők esetén). 
- Ne érintsük meg senkinek, még gyereknek sem a fejét!
- A tömegközlekedési eszközön át kell adni a helyet, ha szerzetes száll fel.
- A lábkeresztezés és a boka ellenkező térdre feltevése illetlen és sértő.
- Templomba vagy vallási szentélybe soha nem lépnek be cipővel vagy papucsban, azt a bejáratnál mindig leveszik. Ezt a szokást egy thai otthonban is illik betartani.

További cikkek hasonló témában

Garantált 20.000 Ft ajándékba, érdekel?

Mit szólnál egy Balatoni nyaraláshoz, kényeztető wellnesszel?...

Kirándulóhelyek Magyarországon

Ha nem akarsz lemondani a friss levegőről, és a kiadós túrákról,...

Utazz olcsón, vásárolj okosan!

- a repülőjegyek 8 héttel az utazás előtt a legolcsóbbak