Jelenlegi hely

EGER: történelem és borkultúra

EGER: történelem és borkultúra

Eger, Heves megye székhelye, Észak-Magyarország második legnépesebb, és egyik legszebb történelmi városa.

Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel, melyek közül kiemelkedő az egri vár. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik. Az egri bikavér külföldi piacokon is ismert.

Eger az Északi-középhegységet, és a Bükk hegységet a Mátrától elválasztó dombvidéken, a Bükk délnyugati lábánál, az Eger-patak völgyében fekszik. A város - az 1961-ben hozzácsatolt Felnémettel együtt - a völgyben mintegy 12 km hosszúságban települt be, kisebb részben a patakvölgyet kísérő teraszos oldalakra is fölkapaszkodik, így kb. 2,5 km szélességű.

Nevezetességek

Líceum
A Líceum, mint fogalom a 18. században Magyarországon olyan intézmény-együttest jelentett, ahol a gimnáziumhoz felsőfokú képzést nyújtó tagozat is kapcsolódott. Eredetileg a Líceum épülete a tervezett egri egyetem befogadására készült. Sajnos az épületből sohasem lett egyetem, ami már az építkezés alatt is sejthető volt Eszterházy számára. Működött itt teológia, tanítóképző, jogakadémia és rajziskola. Ezek megszűnése után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Főiskolai Karát telepítették ide 1949-ben, amely a következő évben önállósult és tanárképző főiskolaként vált ismertté. Ma az építtető Eszterházy Károly püspök nevét viseli a főiskola.

Bazilika
Az egri Bazilika építése Pyrker János Lukács érsek nevéhez kötődik, akit I. Ferenc császár 1827-ben nevezett ki az Egri Főegyházmegye élére. Pyrker Hild Józsefet kérje fel a Bazilika épületének megtervezésére. Többször felújították, legutóbb 2000-2001-ben, a jelenlegi orgona 8018 síppal rendelkezik.


Vár
Egerben a várdombon épült fel a Szent István alapította egri püspökség temploma, amelyet később többször átépítettek először román majd gótikus stílusban. A tatárjárás után a püspöki várat megerősítették, és egészen a XVIII. századig építették. Az erős vár így tudta 1552-ben megállítani a török haderőt. A vár azóta a hazafias helytállás szimbóluma. Falai között a Dobó István Vármúzeumban több állandó kiállítás is megtekinthető:


Borkultúra
Eger az ország egyik leglátogatottabb helye, évente milliónyi turista keresi fel. Az idegenforgalom fő vonzereje a város szép fekvése, de senki se felejtkezhet el jó minőségű borairól sem, melyeket természetes környezetükben, a vulkáni kőzetben vájt pincékben lehet igazán jóízűen megízlelni. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.

Forrás: eger.hu
Képek: utazzitthon.hu

További cikkek hasonló témában

Kreatív Szellem Tábor

Játékos személyiségfejlesztő tábor 8-14 éves gyermekeknek!

A kalandvágyók paradicsoma – Sóbri Jóska Bakonyi Kalandpark

Április elsejétől újra várja az aktív pihenés híveit a Sobri Jóska...

Garantált 20.000 Ft ajándékba, érdekel?

Mit szólnál egy Balatoni nyaraláshoz, kényeztető wellnesszel?...

Egy felejthetetlen hétvége az ABACUS-ban

Egy kis kényeztetés mindenkinek jár felkiáltással úgy döntöttünk a...