Jelenlegi hely

Dubai, a legek országa

Dubai, a legek országa

Dubai hallatán sokunknak rögtön az ezeregy éjszaka meséi jutnak az eszünkbe… Megdöbbentő felhőkarcolói, a gyönyörű kristálytiszta tenger, pálmafákkal szegélyezve egy valóságos ékszerdoboz a sivatag közepén. Az Emírség a tradicionális arab világ és a modern, fényűző Nyugat csodás keveréke…

Dubai, a legek országaAz Egyesült Arab Emirátusok közül az egyik legjelentősebb. Nem is gondolnánk, hogy a ma már 700 ezer lakosú város, alig száz évvel ezelőtt csupán beduin törzsek és gyöngyhalászok lakhelyéül szolgált. Az 1800-as évek végén a Deira folyó természetes kikötőként szolgálta ki az igényeket, hamarosan pedig, a halászat, gyöngyhalászat és a tengeri kereskedelem központjává vált. A nagy áttörést a ’60-as évek hozta, kőolajat találtak, amely elindította a frenetikus fejlődést. Majd két évtized alatt a világ egyik leggazdagabb országává vált, így nem meglepő, hogy a turizmus vezető szerepére törekszik, amiért mindent meg is tesz…

Építészetéről nem lehet egységes képet alkotni, a régies jól megfér az újjal. Olyannyira, hogy már a XXI. század építészeti fellegvára, mindent megalkotnak, a képzeletüknek nincs határa. Az egzotikus városállamot, így méltán nevezhetjük a legek országának, hiszen a gazdagság itt ésszel alig mérhető. A luxus, fényűzés könnyedén tetten érhető, ha csak a hűthető tengervízre, a fedett sípályára és -hogy a látogatónak nehogy unalmassá váljon ez a pár nap, a panorámát is változtatják, például- fogó toronyházakkal.

Dubai látnivalói nem az európai szemhez szokott kavalkádot vonultat fel: ilyen a régi és új stílusjegyeket ötvöző toronyház, a Deira Tower mellett látható a 1870-ben épült őrtorony, a Burj Nahar-torony, ami egykor a várost őrizte, ma már múzeumként szolgál; az uralkodói palota, a Sheikh Saeed House. A XX. század végén kőből építették a legnépszerűbb látnivalót, a Jumeirah mecsetet, méretét tekintve a Nagymecset előzi meg, ami jelenleg is a helyiek imahelye. 

Dubai, a legek országaÉpületei sorra bekerülnek a rekordok könyvébe, amit néhány éven belül természetesen ők döntenek majd meg… A világon egyedülálló például a 320 méter magas hétcsillagos, Burj al Arab Hotel, ami ámulatba ejtő magasságával, formájával is kivívta a „tiszteletet”.

A vitorlást formázó üvegcsoda mellett, a tengerből kiemelkedő pálmafát mintázó mesterséges szigetcsoport a „The Palm Jumeirah” sem utolsó. Ágain luxusnyaralók és szállodák, míg a törzsén iroda és szórakoztató komplexumok kaptak helyet. Az egyik „rügyecskén” várja látogatóit az „Atlantis”, amiben szinte minden építészeti stílus képviselteti magát, mindent belezsúfoltak, ami döbbenetet vált ki az emberekből. A 39 emeletes „Dubai World Trade Center” a helyi vállalatok székhelyéül szolgál. A „Khor Dubai Wildlife Sanctuary” hatalmas lagúna és természetvédelmi terület, ami számos madárfaj mellett több mint két ezer flamingó otthonaként szolgál.

Dubai, a legek országaA látogató éjjel megcsodálhatja Dubai fényeit és bebarangolhatja a híres fűszer- és arany negyedet is. A nagy gazdagság ellenére, itt található az aranyszuk a legnagyobb és legolcsóbb piac a világon.

Megpróbáltunk egy kis ízelítőt adni egy különös világról. Nyugodtan leszögezhetjük, hogy a határ a csillagos ég… Nemsokára elkészül a „The World” szigetcsoport, amelyen minden kontinens és ország megtalálható, így Magyarország is. Kitudja, hogy mire az elkészül milyen újabb csodával rukkolnak elő, ez egyelőre titok!                     

Papp Zsuzsa

További cikkek hasonló témában

Télből a nyárba

Aki teheti, szívesen utazik el a téli hónapokban Magyarországról...

Mire kell ügyelnünk utazáskor?

Tippek, trükkök, praktikák repülős utazásokhoz

Nyaraljunk Gran Canarian

Akik megelégelték a hűvös, borongós időt és forró napsütésre...