Jelenlegi hely

Athén

Athén

Athén fekvése
Athén központja a Sztadiou, Mitropoleosz és Athinasz utcák által határolt háromszögben található, melyek csatlakoznak a város három fõ, a Szintagma (Alkotmány), az Omonia (Harmónia) és a Monasztiraki (Kis kolostor) terekhez.

AthénEz a három tér és a köztük fekvõ terület alkotják a város központját. A Szintagma és az Omonia az itteni élet fõ központjai. A Szintagma tér közel van a Plaka negyedhez, így a legtöbb turista inkább az itteni bankfiókokban, postákon és utazási irodákban intézi ügyeit, nem pedig az Omonia térnél. A Szintagma tértõl a Plaka ötpercnyi gyalogútra van nyugatra, az Ermou utcán, majd délre a Voulisz utcán. Ez az Akropoliszt körülvevõ negyed Athén legrégebbi városrésze, melynek labirintusszerû kis utcáiban gyakran tévednek el a kezdõ turisták. Legjobban tesszük, ha vásárolunk egy Plaka-térképet bármelyik szállodában vagy utazási irodában. Egyébként elég könnyû eligazodni Athén utcáin. A Szintagma északi oldalán található Athén legfelkapottabb környéke, a Kolonaki, amihez a Szintagma térrõl a Parlament épülete mellett elhaladva, a Vaszilisszisz Szophiasz úton lesétálva, majd a Likabettusz domb felé balra fordulva lehet eljutni. Kolonakit a Likabettusz lejtõjén fekszik.

Athéni látnivalók
Athén, Görögország fõvárosa, páratlan hírét múltjának köszönheti. Az ókori Athén, Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsõje volt. A város legjelentõsebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, fõként az i.e. V. századból származnak. A mai élénk, nyüzsgõ metropolisz ráépült ókori elõdjére. Athént elsõsorban ma is az ókori kultúra maradványai teszik turisztikai zarándokhellyé. Várja Önt az Akropolisz és az Agóra s még számos klasszikus ókori emlék.

AthénPireus kikötõje, valamint Athén hangulatos elõvárosai: Glyfada, Vouliagmeni és Varkiza is a kedvelt úti célok közé tartozik.
Dicsõséges múltja miatt Rómával és Jeruzsálemmel vetekedik Athén, mégis kevesen esnek szerelembe az új városrészeibe. A legtöbb látogató soha nem lát túl a szmogon (nefos) és az 1923-as lakosságcsere menekültjeinek szállást adó, sietve felhúzott lakótelepeken. De a hervasztó beton felszíne mögött ütött-kopott báj húzódik. Majdnem minden háznak, vagy társasháznak gerániumtól roskadozik az erkélye, s a város sok terét és utcáját szegélyezik narancsfák. Athén kelet és nyugat izgalmas keveréke, a fejlett és a fejlõdõ országnak, rekedtes utcái, árusai, színes piacai, a török bazárokra emlékeztetnek, miközben roskadozó, neoklasszikus stílusban épül kúriái, a város rövid virágkorát idézik, amikor Athén volt "a Földközi-tenger Párizsa".

 

AthénA Parthenon koronázta Akropolisz õrszemként, magasodik Athén fölé, a város minden részébõl jól láthatóan.
Periklész az után látott neki az Akropolisz átalakításának a templomok városára, hogy a delphoi jós tudatta vele: Athén az Istenek fennhatósága alatt áll. A város egykor gazdagon színezett és aranyozott, kolosszális épületek és óriási bronz vagy márvány, arannyal és drágakövekkel kirakott szobrok tárháza volt. Még most, romjaiban is lélegzetelállító a márvány bûvös pompája. A kecsességben és harmóniában felülmúlhatatlan Parthenon mellett található az Erechtheion, melyet azonnal felismersz a sokat fényképezett Caryatidákról, az ablakpárkány szüzeirõl, akik az oszlopok helyén állnak. Az Akropolisz déli lejtõjén található a Dionüszosz-színház, ahol az ókorban minden athéni állampolgár játszhatott a görög drámák kórusának tagjaként. Az Akropolisz észak-keleti nyúlványán gubbaszt Plaka õsi faluja, gyakorlatilag ebbõl állt Athén, amíg a független Görögország fõvárosának nem nyilvánították. Szûk útvesztõi még mindig õrzik a falu régi báját, dacára az elüzletiesedésnek. A Plaka szélén van elkerítve az ókori Agóra, (piactér) ami a társadalmi és állampolgári élet középpontja volt az ókori Athénban.

AthénÉrdemes még megnézni a Nemzeti Régészeti Múzeumot, ahol csodálatos mükénéi kézmûves tárgyakat és látványos Santorini-szigetérõl (Thira) származó minoszi freskókat találhatsz, más szépséges tárgyakkal és régiségekkel együtt. A Gouland márvány szobrocskái olyan mûvészetet ihlettek meg, mint Modigliani, Brancusi és Picasso.

További cikkek hasonló témában

Bécs – 2011 ősz

A Bécsi Szépművészeti Múzeum egyik aktuális kiállítása a hideg...

Költők vidéke

Aggtelek község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi...

Alpok–Adria túraút

Határtalan túrázás az örök hó birodalmától a tengerig.

Luxus wellness és selfness az ABACUS-ban

Egyre többeknek válik az életük részévé, hogy a nyaralás mellett...