Jelenlegi hely

A nyelvtanulás előnyei

A nyelvtanulás előnyei

Ahogy a mondás tartja mindenki annyi ember, ahány nyelven beszél… Egy idegen nyelv elsajátítása manapság már mindenki számára alapkövetelmény, hiszen megszűntek a határok, sokat utazunk, a diplomához követelmény, a munkánkban is elengedhetetlenek a nyelveket, és keverednek a kultúrák is…

A nyelvtanulás előnyeiA nyelvtanulást, mint minden mást, már gyermekkorban érdemes elkezdeni, hiszen ilyenkor a nyelvelsajátítás a természetes folyamatokra épül. A gyermekek számukra érdekes szituációt hallva, a kontextust értve, nyelvi játékokkal tarkítva haladnak az elsajátítással. A kisgyermekkori idegennyelv-oktatás alapvető célja lélektani és nyelvi: egyrészt kedvet ébreszteni a nyelvek tanulása iránt, sikerélményhez juttatni a gyerekeket, másrészt megalapozni a későbbi nyelvtanulást, főként a receptív készségek fejlesztésével. Ezekhez járul még a nyelvtanulási stratégiáknak a megalapozása.

Természetesen gyermekkorban a legegyszerűbb elkezdeni, de mint, sok minden máshoz, soha sem késő belefogni egy-egy kedvelt ország nyelvének tanulásához. A nyelvek elsajátítása különböző módszerekkel valósítható meg: igaz minden nyelv alapja a nyelvtan, ami leghatékonyabban tanári segítséggel tanulható, a mai könyvek azonban már önálló tanuláshoz is komoly segítséget nyújthatnak. A hallás utáni szövegértés is fejleszthető önállóan, azonban kiválóan alkalmazható egyéb tevékenység mellett. A beszédkészség fejlesztése az a terület, ami kizárólag tanári segítséggel tökéletesíthető. A szókincsfejlesztés talán a legunalmasabb része a nyelvtanulásnak, de e nélkül komoly sikereket nem érhetünk el.

<$327+www.szinex.hu$>A választékos beszédnek ez az alapja, és persze a hatékony nyelvvizsgának is. Az eredményes szótanulás, szótanuló kártyákkal a legeredményesebb. Ezzel a módszerrel azért tud hatékonyabban tanulni, mert a memória a szavak tényleges megtanulására fordítódik, nem pedig arra, hogy önkéntelenül megjegyezze. Ha már történt Önnel az, hogy egy szó jelentésére a szótárban a helyes szó mellettit adta meg, akkor nem a szót magát jegyezte meg, hanem a szótárban elfoglalt helyét, ami nem sokat fog segíteni akkor, ha egy szöveget kell megtanulni. A szókártyákkal minden energiája konkrétan a szó megtanulására fordítódik. A szókártyák használatával eltávolíthatja a csomagból azokat a szavakat, amiket már megtanult, tehát csak azokat gyakorolja, amiket még nem tud.

A célok megfogalmazásánál tehát mindenképpen szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy a nyelvtanulás hosszú folyamat, amely kisgyermekkorban nem ígér látványos eredményeket. Azonban a korán kezdett nyelvtanulás (szakszerű pedagógiai vezetés mellett), mélyebb kapcsolatot ígér a nyelvvel, és ez a későbbi sikerek forrása lehet. 

További cikkek hasonló témában

Alpok–Adria túraút

Határtalan túrázás az örök hó birodalmától a tengerig.

Csodás kilátások

Ausztria / Karintia / Villachi-síhegyek: Télen bizony gyakran...

Nem csak az oltás a fontos!

Az utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti...

Könnyed téli élmények Ausztriában

Az Ausztriába érkező üdülővendégek egyre nagyobb része teszi félre...