Jelenlegi hely

A KOZMIX SZTORI

A KOZMIX SZTORI

20 év töretlen siker ...

A KOZMIX SZTORIBudapesttől, Londonig, Rión és az USA-n keresztül sok-sok koncert, fellépés, díjak és kilenc album...ez a Kozmix 20 éve! A legendás hangulatú koncertjeiről és dinamikus zenei világágról híres Kozmix együttes, 20 év töretlen sikerének megkoronázására készül december 27-én a Papp László Budapest Sportarénában. Az elmúlt 20 év és az új album, az EKLEKTIKA dalait, különleges zenei és vizuális élményekkel színesítve egy megismételhetetlen, 20 éves jubileumi nagykoncerten láthatja és hallhatja a közönség. Felcsendül majd az 1999-es „Év dala”, a Kozmix a házban, de lehet majd táncolni, a Minden most kezdődik el, Várok rád és még számtalan slágerre.
Az elmúlt két évtized alatt, az„Év felfedezettje, az"Év zenekara","A legjobb duó” címeket is bezsebelhették. De, hogy hány és hány sztori kísérte útjukat, arról is kérdeztük Lányi Lalát és Horváth Zsolt „Hozsot”.
Két évtized zenei pályafutáshoz, mi kell, mitől működik?
Ami meghatározza az elmúlt 20 évünket az a kitartás a zene iránti szeretet, tisztelet és alázat. Másrészt mi tényleg fiatalok tudtunk maradni lélekben és megjelenésben is. Nem vagyunk “begyepesedett” technohuszárok,ezért a lemezeinkre mindig is jellemző volt a változatosság. A dallamos pop zenétől kezdve a durvább hardcore-on át,az egészen mély, érzelmes romantikus dalokig minden megtalálható volt mindig, akárcsak a mostani új lemezen is. A koncertet is ez a hangulat fogja jellemezni.
Miért KOZMIX ? Hogy volt a névválasztás ? 
- A kozmix név az utolsó utáni pillanatban született meg, mikor már minden kész volt. Lemezszerződés, első lemez leadva, de a név még nem volt végleges. Rosszabbnál rosszabb neveket kaptunk a kiadóból : “Őrült nők vegyszere”,”Szuper NagyI”, “Sooper Staars”, és mivel már akkor is sokat remixeltünk, ezért lett Kozmix K-val Z-vel amolyan jó “csehszlovákosan” írva.
A most megjelent Eklektika albumig, hosszú út vezetett sokféle arcotokat, hangzást megismerhetett a közönség, a feldolgozásokkal együtt, amik nagyon sikeresek a mai napig! Hazafelé, Gyöngyhajú lány, Dédapám ...Volt KOZMIX-példakép? 
-Az örökös példakép mindkettőnk életében a Depeche Mode és a 80-as évek szintipop irányzata,ami vissza-vissza köszön minden albumunkon elrejtve. De a magyar könnyűzenéből több olyan énekes, zenekar is van, akiket nem titkoltan nagyon kedvelünk, köztük Balázs Fecót különösen! Megannyi saját sláger mellett, jó érzés régi kedvenceket egy új generációnak a műfajunkhoz illő módon reprezentálni. Ezzel mi is tisztelgünk az előttünk járó generáció előtt, miközben egy fiatalabb korosztály számára, új életet lehelünk egyes dalokba.
Legendásan jó bulikat csináltok... az csak városi legenda, hogy a koncerteken annak idején a show közepén bevetettétek magatokat a közönség sorai közé?  
-Nem csak legenda, ez is egy igaz sztori, de volt amikor ez balul sült el, hiszen nem mindig tudja az ember a buli hevében kiszámítani saját röppályáját. 
-Scooterről már nyilván sokszor kérdeztek benneteket, most milyen a kapcsolatotok vele? 
- Scooterrel nem midig volt “felhőtlen” a kapcsolatunk : az ős Total Dance-ek idején több ízben is együtt léptünk fel velük(előttük) és olyan mértékű sikereink voltak az akkori Arénában, hogy kijelentették a sokadik közös bulik után,hogy ők nem hajlandók többet együtt fellépni velünk. Ez az évek múltával aztán normalizálódott részükről. Most már inkább örülnek, hogy mi vagyunk a műfaj hazai képviselői akik életben tartják ezt a zenei stílust és ezt az életérzést. Az utóbbi években rendszeresen koncertezünk közösen Magyarországon és ha van rá mód, egy koccintásra azért többnyire összeállunk.
-Lázadó korszakotok „hangos” volt néhány extrém akciótól a koncerteken. Talán ezért nem is gondolnák sokan, hogy van egy nyugisabb, lágyabb, kifejezetten slágeres „kínálata” is a Kozmixnak! 
Valóban, a széles nyilvánosság, akik nem az albumaink által ismernek, hanem a média által festett képről, általában azt hiszik, hogy egy csimm-bumm zenekar vagyunk. Valójában egészen más a helyzet. Aktuális és szemléletes példa az új album eklektikus sokszínűsége, amelyen kifejezetten lágy, pop-os, slágergyanús felvételek is hallhatók. Az egyik ilyen hangulatú dalunkat be is neveztük a 2016-os Eurovizios Dalfesztiválra, ahol még sosem jártunk, mint Kozmix. Számunkra is meglepő olykor, de kezd úgy tűnni, hogy fiataloktól, a ma már negyvenes korosztályig mindenkinek van legalább egy olyan Kozmix-dal a fejében, amit ismer, amit dúdolgathat. Egy biztos: Több ezer fellépésen vagyunk túl, letettük a névjegyünket már mindenhol, de még most is vannak érdekességek, különlegességek a bulikon. Nincs két egyforma hangulatú fellépés. Ami viszont jellemző, hogy minden esetben „megdolgoztatjuk” a közönséget, nem hagyjuk őket nyugodni egy percig sem, így együtt “lélegzik” a produkció a nagyérdeművel immáron 20 éve! :)

További cikkek hasonló témában

Vár Titeket a MiniPolisz

Simon Kristóf vagyok a MiniPolisz polgármestere.

Kölyöklabor a Varázshegyben

Érdekes kísérletekkel várják a kisiskolásokat