Jelenlegi hely

6 mesés kiránduló hely gyerekekkel

6 mesés kiránduló hely gyerekekkel

Nagy kedvencünk Dobogókő, ahol már a Thirring-körutat is ajánlottunk nektek (ez inkább közepesen nehéz túra, iskolásokkal ajánljuk és kevésbé sáros időben). Legutóbb a téli szünet elején jártunk Dobogókőn, és az időjárás miatt a könnyebb, Zsivány-kört választottuk, amely a központi, nagy parkolótól indul és a Zsivány-sziklákat érintve ide is tér vissza. Dobogókőn az utóbbi időszakban hétvégente nagyon sokan vannak (korán érdemes érkezni vagy inkább hétköznap), főleg a feljutás és a parkolás nehézkes, az erdőben már kevesebben járnak.
Hosszúság: 4 km hosszú körtúra, szintemelkedés 115 méter, a piros körtúrát kell követni
Honnan indul: Dobogókő központja, fizetős parkoló melletti Matyi büfé mögött már látszik a piros kör jelzés
Extra tipp: Több büfé is van Dobogókőn, ahol lehet kapni meleg ételeket és szendvicset. Ha nem túl nagy a sor, a Zsindelyesben kapható, finom gyömbérteát sem hagyjuk ki. Jelenleg csak elviteles rendszer van, és egyenlőre csak hétvégente tartanak nyitva.

Vértesi Panoráma tanösvény – Csákberény

A környéken több, könnyen bejárható helyszínt is találtok, például a gánti bauxit bányát, de nekünk a Panoráma ösvény a kedvencünk. Változatos terepen halad, a talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. A túra elején van egy kisebb emelkedő, majd a cserjés rész után remek kilátás nyílik a sziklákról. Az erdőbe visszatérve, a tanösvény végén még egy Mária-kép kegyhelyet, illetve egy vadlest is találtok, ahova fel lehet mászni.
Hosszúság: 4,6 km hosszú, 100 méter szintkülönbség
Honnan indul: Csákberény, Gróf Merán Fülöp Vadászati Múzeum (a múzeum jelenleg zárva tart) mögül indul a tanösvény
Extra tipp: Hazafelé érdemes megállni Csákberény és Csákvár közötti dimbes-dombos részen is.

Mogyoró-hegyi tanösvény – Visegrád

Elég népszerű és ismert hely. Mi itt búcsúztunk a 2020-as évtől, akkor szerencsére alig jártak erre. A Mogyoró-hegyen található étterem mögötti parkoló tulajdonképpen a tanösvény 1. és 2. állomása között található. Az 1. állomás felé van a Vadaspark, néhány perc sétára az erdei játszótér, a másik irányba, a réten áthaladva éritek el a Székelykaput, innen már csak pár perc az Erdészek Barátság Parkja és a Boglárka forrás, amelynek sajnos a vize nem iható. A híd felé kanyarodva még a kék háromszög jelzésen érdemes lemenni a függőhídhoz is, amely kb. 20 perces kitérő (ha tovább folytatjátok az utat a híd után a kék háromszögön, akkor leértek Visegrád településre. A hegyre a Volánbusz csak májustól szeptemberig közlekedik.) A kék jelzésről visszasétálva az ösvényre hamarosan eléritek a kis tavat, a tábort, majd a kiindulópontot. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 2 km, szintemelkedés alig van, csak, ha lementek a függőhídhoz is, de az sem túl megerőltető.
Honnan indul: Mogyoró-hegy étteremtől (Visegrád felől a Panoráma úton érhető el, a Villám Sípálya közelében)

Örök nagy kedvenc, már minden évszakban jártunk itt, mert közel van, nincsenek sokan és változatos terepen halad. A régi bányától kezdve a kis tavon (Jági-tó) keresztül a hídig mindenféle izgalmas hely van útközben. A mi kedvencünk a vadkapus rész (már maga a kapun bemászás is izgalmas a gyerekeknek). A természetvédelmi területen egy csodás völgyben sétálhattok a hatalmas fák között. Vezetőfüzet innen letölthető.
Hosszúság: 3,5 km hosszú körtúra
Honnan indul: Pilisszentiván, Villa Negra, sportpálya; zöld hársfa levelet kell követni (néhol elmosódott, de azért látható)
Extra tipp: Pilisszentivánon található a 2020-ban átadott Pilisi Len Látogatóközpont (sajnos jelenleg zárva), amely egy interaktív kiállítás keretében mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk is van. Pilisszentiván határában találjátok a Jó kenyér látványpékségét rengeteg finomsággal, ugyan most csak elviteles rendszer van, de ha visszaáll a régi rend, akkor üvegfalon keresztül is látható a kenyérkészítés menete.

Megyer-hegyi tengerszem

Magyarország egyik legszebb természeti jelenségének tartják a hajdani malomkőbánya területén kialakult tengerszemet. A Sárospatak közelében található tengerszem tulajdonképpen egy tó, amelyet néhol 70 méter magas sziklafalak vesznek körül. A Malomkő tanösvényen keresztül juthatunk el a lélegzetelállító helyszínre, a túra alatt pedig információkat kaphatunk a bánya és a tó kialakulásának történetéről.

Irány a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő!

Az Írott-kő csúcsa 882 méteres magasságban található, Ausztria és Magyarország határán. A túra minden évszakban varázslatos panorámát ígér. Ha erre kirándulsz, mindenképpen keresd fel a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrását, a Hörmann-forrást, és az Írottkő-kilátót. 

Az ingyenesen látogatható, kőből épült kilátótorony tetejére csigalépcsőn juthatsz fel, jó időben pedig láthatod a Balatont, a Fertő tavat, és az Alpok csúcsait is. 

TIPP! Szuper appokHuMap (az alkalmazás offline térképeit sokszor használjuk a túrák során), Duna-Ipoly Nemzeti park applikáció

További cikkek hasonló témában

Budapestre érkezik Nicki Minaj és Future


A világhírű hip-hop ikonok, Nicki Minaj és Future a...

Radics Gigi rappel és kalapot dob a közönségnek

Vasovski Symphonic szuperprodukció december 21-e a Papp László...

Pasion de Buena Vista

2014. Október 13. 19:30...

Mégis van mozi!

Oscar-díjas filmek, görkoris felszolgálók, érintésmentes fizetés...