Jelenlegi hely

Illőolajok

Illőolajok

Ismertebb nevén inkább aromaterápiának nevezzük, amit leggyakrabban a lakás levegőjének felfrissítésére, egészségmegőrzésre, betegségekből való felgyógyuláshoz, vagy egyéb problémák kezelésére használjuk.

IllőolajokIllőolajokA levegőbe jutva, az orrunkon keresztül azonnali hatást fejt ki a szervezetünkre, a légutakra, tüdőnkre és természetesen a lelkünkre. Homeopátiás gyógymódként is alkalmazható, de akárcsak azok a készítmények, hígításban használható. Minden illóolaj gyógyító hatással bír, számtalan egészségügyi probléma megoldásánál segíthetnek. Egy-egy illóolajat, illetve keveréket kúraszerűen, legfeljebb három hétig célszerű alkalmazni. Az összes illóolaj valamilyen szinten antiszeptikus és baktériumölő. Egy-egy kúra max. 3 hétig tarthat és két hét szünettel a kúrák között. Nem elhanyagolható szempont, hogy a gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban könnyen beszerezhető.

Tulajdonságai általános működésszabályozás

IllőolajokIdegrendszeri hatások:
• nyugtató hatás, szív-gyomoridegesség ellen kiváló
• izgató hatású, agyműködést serkentő hatás
• izzadás, bélgörcsök ellen kiválóan hatnak

Keringési rendszer esetén:
• vérnyomás és szívműködés szabályozó
• légzéskönnyítő
• veseműködést serkentő, méregtelenítő

Hormonháztartás jótékony befolyásolása:
• menstruációs zavarok esetén
• anyatej kiválasztás
• frigiditás, impotencia
• erotikus késztetést elősegíti

Az illóolajokat, vagy más néven aromákat, többnyire préseléssel, extrakcióval vagy lepárlással nyerik ki a növényekből. Kevesen tudják, hogy egy kilogramm előállításához 20-70000kg növényi rész szükséges.

IllőolajokHasználata

Száraz párologtatás:
Ahogy a neve is mutatja, az illóolaj magától is illékony, ha az üveget nyitva hagyjuk, akkor rövid időn belül elillan az olaj. A száraz párologtatást használhatjuk ki úgy, hogy egy zsebkendőre csöpögtetünk, 10-20 csepp olajat, akár többfélét is.
Például: Télen a légúti betegségek megelőzésére és az immunrendszer erősítése használhatjuk a következő összeállítását, ilyen csöpögtetési sorrendben: 2-4 csepp eukaliptusz, 1-2 csepp ánizs, citrom, fahéj, 2-4 csepp borsmenta, 4-6 csepp narancs vagy mandarin.

Párologtató edény:
Télen fűtés idényben, mikor a levegő szárazabb, a szobákban párologtatót rakjunk ki, és abba csepegtessünk illóolajokat. Néhány csepp olajat tegyünk a vízzel teli kis edénykékbe, amit alulról gyertya, vagy mécses lángja hevítsen.
Például: Nappaliba, a fenyőfélék, citrom, narancs, menta, eukaliptusz ajánlott, hiszen frissítő, levegőfertőtlenítő hatása van, és kellemes érzetet idéz elő.
Hálószobába: rózsafa, levendula, ánizs, szegfű, pacsuli, ylang-ylang.
Adagolása: 3-5 csepp elegendő

IllőolajokAromalámpa:
A párologtatást intenzívebbé tehetjük sokak által ismert aromalámpa segítségével. Működési elve, hogy egy tálkában víz és olaj keveréket mécses segítségével melegítünk, ezáltal illatos gőz szabadul fel.

Inhalálás:
Légúti betegségeknél, a régi jól bevált módszernél, ami szintén a párologtatáson alapul, az inhalálásnál is felhasználhatjuk olajainkat. Hatékonysága növelhető, ha fejünket letakarjuk. Mivel az inhalálást légúti betegségeknél használjuk, ezért kézenfekvő, hogy az erre jó illóolajakat válasszunk. Nagyon jó hatású az eukaliptusz és a menta olaj, de 1-2 cseppnél többet ne használjunk, mert a forró vízben nagyon intenzív az illóolajok párolgása.
Eljárás: egy tál teli forró vízhez (2-3l) 3-5 csepp illóolajat cseppentsünk. Leginkább a ciromolaj, eukaliptusz, borsmenta, kakukkfű stb. ajánlott.
Szauna: Hagyományos módon, annyi eltéréssel, hogy egy merőkanál vízhez 5-6 csepp olajat adjunk és ezt a keveréket öntsük a forró kövekre.

Permetezés:
Nyáron alkalmazzuk leginkább a permetező módszert. Léteznek olyan olajok, amelyek szétpermetezésével fertőtleníthetjük a levegőt, mert erős baktérium- és vírusölő hatásuk van. Ilyen a bergamott, a citrom, az eukaliptusz, a kakukkfű, a levendula stb. A legjobb légfrissítők a fenyő, a citrom, a narancs és a virágillatok.

Borogatás:
Két típusa ismeretes, hideg(1 liter hideg vízhez 3-5 csepp olajat öntünk, de előtte az illóolajat alkoholban oldjuk) és meleg borogatás(1 liter forró vízhez 3-5csepp olajat adunk, ebbe mártjuk bele a tiszta kendőt, amit a fájó, görcsös, problémás testrészre takarunk; 10 perc a hatóidő).

A kozmetikában is használhatjuk ezt az eljárást!
Száraz bőrre: rózsafa, narancs
Normál bőrre: rózsafa, levendula
Zsíros bőrre: levendula, pacsuli, borsmenta, citrom

Fontos tudni, hogy az illóolajak nem oldódnak vízben, így vivőanyagra van szükség ahhoz, hogy ne csak a víz tetején úszkáljanak olajfoltként. Ráadásként az illóolajak tömények és közvetlenül a bőrrel érintkezve maró hatást váltanak ki. Vivőanyag lehet például: a tej, tejszín, méz, folyékony szappan. A felsoroltak valamelyikében jól el kell keverni az illóolajat, azután hozzáadni a fürdővízhez. 10-15 csepp elegendő.

Illatos fürdők:
Nyugtató fürdő: geránium, levendula, rózsafa, mandarin
Immunerősítésre, megfázás esetén: levendula, borsmenta, citrom, eukaliptusz, fenyő
Frissítő fürdő: citromfű, petit-grain, eukaliptusz

Masszázs:
Nemcsak a teljes ellazulás élményét adja, de a bőr selymes, puha és illatos lesz tőle. A masszázsnál fontos, hogy a 20-30 csepp illóolajat 100ml bázisolajhoz keverjük, ilyen lehet a jojobaolaj, édesmandula, avokádó, oliva, szőlőmagolaj stb.
Frissítő masszázs: mentafélék, fenyő félék, citrus félék
Nyugtató masszázs: levendula, mandarin, citromfű, narancs
Lazító masszázs: rozmaring, levendula, borsmenta     

Fontos, hogy az illóolajok többségét epilepsziában szenvedő betegek és állapotos nők, szoptatás anyák semmilyen körülmények között alkalmazhatják. Hígított formában szabad használni!

További cikkek hasonló témában

Közeledik a nyári szünet, ami a legtöbb szülő számára sok fejtörést okoz.

Közeledik a nyári...

Táncláz

A tánc mindig is fontos része volt az emberi kultúrának,...

Alpesi Rafting

A vadvízi evezés sokunknak nagy fejtörést okozhat. Bátorság kell...

Sport és táplálkozás

A sikeres súlykontrollért leghatékonyabban a megfelelő mozgással...