Jelenlegi hely

Az Innovatív sportolói regeneráció új formája a Medical Flossing

Az Innovatív sportolói regeneráció új formája a Medical Flossing

Legyen szó sportolás közben kificamodott bokáról, rándulásról, túlerőltetett izomzatról, gyulladásról az új gumiszalaggal végzett regenerációs technikának köszönhetően akár már 2 perc alatt elérhetjük a regenerációhoz szükséges panaszcsökkenést, megkönnyebbülést.

Milyen módon fejti ki hatását egy speciális gumiszalagtechnika (más néven medical flossing)? Hogyan ér el a vérellátás rövid és fájdalmas - szinte- elfojtása ilyen hirtelen megkönnyebbülést? Hogyan működik a kompressziós terápia és a kineziotape ötvözetéből kiépített technika? Nézzük részletesen a flossingolás módszerének háttereit.

A Medical Flossing által biztosított speciális leszorítás (flossingolás) egy rendkívül innovatív terápiátjelent a sport rehabilitációban / rehabilitációban az izom és az ízületi panaszok megszüntetésére, illetve az általános regeneráció területén. Nagyjából két percen keresztül a problémás képleteket a speciális szalag általi leszorításban átmozgatjuk – aktív izommunkával vagy a tréner segítségével passzívan, mely gyakorlatok elsősorban a sérülés, a panasz jellegétől, kiváltó okától függnek. Mielőtt a szalagot meglazítjuk és enyhül a fájdalom, meleg, friss lesz a betekert végtag.

A flossingolás a szalag speciális nyújtottási fokán valósul meg a patológiás folyamatban érintett szövetek analizálását követően, a szövetek minőségének, elváltozásainak függvényében. A flossingolást végző személy éppen ezért ismeri a szöveteket érintő elváltozások, kóros folyamatok háttereit, a letapadások oldásához szükséges szöveti kompressziós és/vagy csúsztatási irányokat és ennek megfelelően állítja be a feltekert szalag nyújtottsági fokát, a nyútás irányát stb.

Sportolsz és hamar elfáradsz, akkor ennek hátterében a rossz vérellátás, az izomzat feszessége, helytelen terhelése is állhat. Ebben az esetben a flossingolással a következő módon segíthetjük a regenerációdat:

  1. Szivacs hatást idézünk elő a végtag leszorításával. A szalag nagy nyomásán keresztül a nemkívánt anyagcserebomlás termékek a nyirokrendszerbe kerülnek - tehát a tisztító folyamatok egy módja érvényesül. A szalaglevételével a problémás szövet vagy ízület újra vérrel, illetve folyadékkal ellátottá válik, ami a tápanyag-, hormon-, oxigénellátást és további fontos anyagok eljutását serkenti.
  2. Izomfeszülések, un. blokádok feloldódnak. A flossingnakés a szalaggal  együtt végzett mozgásoknak köszönhetően a fascia, a bőralatti kötőszövet, izmok, csontok és ízületek eltolódnak, elmozdulnak eddigi helyzetükhöz és egymáshoz képest. Így feloldhatóak a blokkolást, akadályt okozó hegesedések, letapadások és a mozgásképesség érezhetően javul, az izomteljesítménye javul.
  3. Fájdalomcsillapítás: A flossing szalag súrlódása a bőrön stimulálja a bőr alatt lévő érzékelősejteket- az úgynevezett mechanoreceptorokat, amik a maguk részéről megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé. Közvetlenül az alkalmazás  után a másodikként és harmadikként megnevezett hatás következik be, sok esetben már tartósan. Ez azt jelenti, hogy a panaszok nem térnek vissza a következő nap, mint egy bumeráng. Mindemellett a tartós eredmény érdekében természetesen néhány ismételt felhelyezés érdemes.

A szakembereket, sportolókat megjelenése után szinte azonnal lenyűgözte a szalag által kiváltott hatás, így hamar széles körben elterjedt a technika. Próbáld ki Te is a Sport Rehab Akadémia szakembereinek segítségével.

Szakértő: KanyóIldikó, sportrehabilitációstréner, gyógytornász/Physio Vit Rehab Akadémia

www.physio-vit.net

További cikkek hasonló témában

KörömHajó Meghívó

A világ szépségipara is nagy érdeklődéssel készül a manikűrös-...

Szépségverseny 2011

Ha elmúltál már 18, és érzel magadban elég bátorságot ahhoz, hogy...

Istenes Bence

„Az ideális nő sportoljon velem!”

Így tartják formában...

Katus Attila elárulta titkait

Bomba alak három hét alatt

A nők többsége általában...