Jelenlegi hely

A Pünkösd eredete

A Pünkösd eredete

Időszámításunk előtt 3 ezer évvel az emberek Mezopotámiában már ünnepelték a tavasz eljövetelét. Úgy tartották, a nagy nyári munkák előtt meg kell állni egy pillanatra. Köszönteni kell az új életet, imádkozni a bő termésért.Ez volt jellemző a zsidó kultúrában is.

A Pünkösd eredete" Ez az ünnep eredetileg aratási ünnep volt. Hisz Palesztínában előbb érik a gabona." - Dr. Horváth Pál.

A zsidó felekezetben az ünnep később további jelentéssel is bővült. Az Ószövetség szerint Isten a Sínai hegynél lángnyelvek formájában adta át Mózesnek az emberiségnek szóló tízparancsolatot, melyet csak egy nép fogadott el.

"Fontos rabbinikus hagyomány mondja azt, hogy az akkori világ elképzelése szerint 70 nép volt, hetven lángnyelv szállt le, de csak a zsidóság fogadta el ezt a törvényt." - Horváth László, teológus.

A Újszövetség szerint a lángnyelvek Jézus keresztrefeszítését követően az ötvenedik napon, pünkösdkor, újra a Földre szálltak Jeruzsálemben. És ezúttal már nem csak egy népet szólítottak meg, hanem a 2 apostolt és rajtuk keresztül az egész keresztény világot. Ekkor szállt le ugyanis a szentlélek, melyet tizenkét lángnyelv vagy galamb formájában ábrázolnak.

"Zúgás támad, aláereszkedik a lélek az apostolok hirtelen megtelnek Isten beléjük áradó kegyelmével. Hirtelen olyan csodálatos történtek velük, mint pl.: magának Jézusnak, Jézus tanításának és küldetésének teljes megértése, egy utólagos felismerése mindannak, ami a mester és tanítványaival az utóbbi időben történt." - Dr. Horváth Pál.

Éppen ezért pünkösd napján a keresztény egyház már a második századtól kezdve lényegében a saját születésnapját ünnepli. Az apostolok, a legelső keresztény papok ugyanis a Szentlélek eljövetelekor értették meg és kezdték el terjeszteni Jézus tanításait.

A Pünkösd eredete"Napjainkban pünkösd ünnepekor a püspök, vagy az általa rendelkező pap a bérmálás szentségében részesíti a felnőtt nagykorúságra készülő gyermekét, amely általa küldetést kap a világ megszentelésében." - Horváth László, teológus.

Pünkösd tehát a keresztény egyházban kapott kiemelkedő szerepet, mint a Jézus szenvedéstörténetének utolsó állomása. De az ősi tavasz ünnepnek megmaradt profán, azaz világias jellege is. Ez a népi hagyományokban őrződött meg.
A falvakban, az úgynevezett pünkösdöléskor bő termésért, termékenységért fohászkodtak. Elterjedt szokás volt például a pünkösdi királynőjárás. Ekkor egy kislányt vezettek végig a falun, akit- vörös lángokat szimbolizáló- virág szirmokkal hintettek be. Ha a kislány nevetett, bőségesnek ígérkezett a termés.

"Mivel mindenki babonás volt, és hittek a varázslásoknak, nagy jelentőségük volt a szokásoknak. Ezt komolyan vették, ha nem engedik pünkösdölni, nem lesz kenderük, terményük ez évben." - Vízi Eszter, Törekvés MK Cseperedő Táncegyesület.

Hasonló hagyomány volt a pünkösdi királyválasztás is.

"A legénybandák maguk között királyt választottak. Általában valamilyen erőpróba után. Ez egy évig tartott. Ezután egy évig ingyen ihatott a kocsmában." - Vízi Eszter, Törekvés MK Cseperedő Táncegyesület.

A pünkösd tehát a fiatalság, a tavasz és a termékenység fesztiválja, valamint a Szentlélek eljövetelének ünnepe is egyben.

Kellemes pünkösd vasárnapot, pünkösd hétfőt!

Forrás: www.freepress24.tv

További cikkek hasonló témában

Fantasztikus mesevilág: Fantasy Land

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy meseház, ahol a kis...

Otthoni fitnessgépek

A magyar lakosság egészségi állapota sajnos rosszabb, mint a...

Gerinc és hát problémák

Ebben a cikkben a gerinc- és hát problémákkal küszködő edzeni...

Megnyílik az Allee

Az idén egyetlen plazát adnak át Budapesten, a budai Skála helyén...