Jelenlegi hely

Tej - több mint egy egyszerű ital

Tej - több mint egy egyszerű ital

A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok jellegzetes keverékét tartalmazza. Számos különböző formában fogyasztják – joghurtként, joghurt tartalmú turmixként, sajt, fagylalt, krémek vagy ízesített tejitalok formájában, kávéban és természetesen önmagában is.

Tej - több mint egy egyszerű italMagyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség körülbelül fele az uniós átlagnak, ugyanakkor hazánkban az önmagában elfogyasztott tej mennyisége évente fejenként 63 liter. Ezzel országunk az uniós országok között az élmezőnyben található. A 15 évesnél idősebb hazai lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, naponta viszont csak 41 százalék, ami lényegesen az ajánlott mennyiségek alatt marad, melyek a napi kb. fél liter tej vagy tejtermék elfogyasztását javasolják. A legtöbb tejet a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak és a nagyvárosiak fogyasztják, azonban az elmúlt 4 évben a tejfogyasztás érzékelhetően csökkent.

Új típusú tejek:

A fogyasztók ma több különböző tej közül választhatnak. A piacon már kapható szójatej, rizstej, mandulatej, kókusztej, birkatej és kecsketej is a megszokott tehéntej mellett. A növényi alapú tejtermékek nagyszerű megoldást jelentenek a tejcukor-érzékenyeknek és azoknak, akik számára az állati tej fogyasztása emésztési problémákat okoz. A növényi termékek íze nem hasonlít a tehéntej ízére, és élvezeti értéküket gyakran édesítőszerekkel javítják. A növényi készítmények nem rendelkeznek a tehéntej kivételes tápanyagtartalmával sem. Ezeket a tejeket sokszor vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítják, annak érdekében, hogy tápértékük megközelítse a természetes tehéntejét.

Tej - több mint egy egyszerű italA tej jótékony hatásai

Napi három pohár tej vagy három adag tejtermék elfogyasztása jótékony hatású az egészségre és segíti a betegségek megelőzését, felvértezi az immunrendszert. Kutatások igazolják, hogy a tej és a tejtermékek fontos szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében, a szív- és érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében, az inzulin-rezisztencia (cukorbetegség) enyhítésében és segítik az ideális testsúly megőrzését.

További információk:
www.nutrikid.hu
www.eletmodkozpont.hu

További cikkek hasonló témában

Készítsünk tojásfát!

A tojásfa a húsvéti ünnepek egyik fontos dekorációs eleme,...

Tökéletes mosásra vágysz?

Itt a nyár és a melegben a szokottnál gyakrabban...

Páratlan páros

Ínyenc meglepetések mindenkinek. A gondolataid már a karácsony...