Jelenlegi hely

Friss levegő télen is

Friss levegő télen is

Rossz időben ugyanúgy szellőztetni kell a lakást, mint nyáron. Ne felejtsük: a szakszerű szellőztetés az egyik legjelentősebb területe az energiatakarékosságnak.

Friss levegő télen is

Téli időben is friss lesz a lakás levegője, ha naponta legalább háromszor vagy négyszer néhány percen át kitárt ablakokkal szellőztetünk. A 4-5 perces szellőztetés alatt kicserélődik a lakás levegője, nem hűlnek ki a falak, bútorok, a szoba pedig gyorsan felmelegszik. A résnyire nyitott ablak mellett történő tartós szellőztetéskor észrevétlenül illan ki a meleg a lakásból. Az ésszerűtlen levegőcsere akár évi 20 százalékos többletkiadást is okozhat. Frissítsünk inkább gyakran, de csak rövid ideig. A helyiség-hőmérsékleteket nem célszerű a nyitott ablakokon szabályozni. A hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése sok energiát igényel.

Friss levegő télen isNagy páraképződés esetén - például főzés, fürdés vagy tusolás után - azonnal szellőztessünk, hogy ne gyűlhessen össze a falakon a lecsapódó pára, ami könnyen penészesedést okozhat.
Ha nem cseréljük a lakás levegőjét, nemcsak a mi közérzetünk lesz rosszabb, de a falak is penészesednek. Már léteznek hőcserélős lakásszellőztető rendszerek, amelyek pontosan a szükséges friss levegő mennyiséggel látják el az épületet.

További cikkek hasonló témában

UNICEF: Földi pokollá változott Etiópia Tigré tartománya

November óta tombol a polgárháború Etiópia Tigré tartományában, a...

Jönnek a nyár legmenőbb frissítői

 

Az idei nyár se maradhat el XIXO...

Maly Gazda joghurtok gyümölcságyon

Friss, hegyvidéki tejből készült joghurt

Megtudhatjuk, meddig élünk

A tesztet egy Spanyolországban bejegyzett cég, a Life Length...