Jelenlegi hely

A hanuka története

A hanuka története

A hanuka szó jelentése: megszentelés, megtisztítás. Az egyik legnagyobb, nyolc napig tartó zsidó ünnep: a fény ünnepe, amely egy csodára emlékeztet.

HANUKA

A hanuka történeteBudapest utcáin sétálva telente több helyen látható egy különös, kilenc gyertyából álló gyertyatartó, amelyen mindennap eggyel több gyertya ég. Ez a gyertyatartó, vagyis a hanukiá a zsidó vallás legfontosabb téli ünnepének, a hanukának a jelképe. Az ünnep eredete több mint 2100 évre vezethető vissza. A Júdeát megszálló görög sereg, hogy hatalmát és saját vallását kiterjessze, bevonult Jeruzsálembe.

Elfoglalja a templomot, és a templomban, a jeruzsálemi főtemplomot, a szentélyt, és elhelyezi ott Zeusz szentségtelen bálványszobrát. - prof. Schöner Alfréd, főrabbi

Két teljesen ellenkező világnézet, a zsidók egyistenhite és a görögök többisten hite szembesült egymással. Ez a feszült helyzet zsidók maroknyi csapatának, a makkabeusoknak a lázadásához vezetett; ami végül győzelmükkel és a templom visszafoglalásával végződött.

Visszaállítják a templomban a régi rendet, és attól a naptól kezdve ez az ünnep nem más, mint a vallás szabadságának, a vallásszabadságnak a gondolkodás szabadságának ünnepe, a fény és a világosság ünnepe a történelmi sötétség felett. - prof. Schöner Alfréd, főrabbi
 
Hanuka ünnepéhez a történelmi eseményen kívül egy hiedelem, vagy inkább csoda is kapcsolódik. A bátor makkabeusok a visszafoglalás után ugyanis egy különös dolgot tapasztaltak a templomban.

Egy napra való olaj volt amit találtak a makkabeusok amikor visszafoglalták a templomot. És a hagyomány szerint csoda történt és nyolc napig égett a gyertya. Nyolc napig égett pontosabban az a bizonyos olaj. Namost erre emlékezünk a nyolc ágú gyertyatartóval, a hanukiával, minden nap eggyel több lángot gyújtunk meg, ezzel is szimbolizálva, vagy teatralizálva az emelkedés, a szellemi emelkedésnek, vagy emelkedettségének a fontosságát a zsidó vallásban is. - prof. Schöner Alfréd, főrabbi

A hanukia meggyújtásának fontos szabálya, hogy gyertyák közül mindennap eggyel többet kell meggyújtani, méghozzá a középen lévő kilencedik szolgalánggal, és egyet se gyújthatunk meg korábban.

A zsidók számára ez a nyolc nap a szereteté, a táncé és a zenéé.

Forrás és fotó: www.freepress24.tv

További cikkek hasonló témában

Csap- vagy ásványvíz?

Folyadékpótlásunk legegyszerűbb módja a vízivás lenne, ha nem...

Készüljünk az ünnepekre!

Észre sem vesszük és máris itt a karácsony. Persze mondhatjuk,...

Tej - több mint egy egyszerű ital

A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a...

ALORY – A test és lélek szentélye

BELSŐ ÉRTÉKEINK
Önfejlesztés, félelmek felismerése és...