Jelenlegi hely

A bor lehet gyógyszer is

A bor lehet gyógyszer is

A kardiológusok a szívvédő hatása miatt ajánlják a rendszeres, napi 1-1,5 deci vörösbort, de a mértékletesség egészen mást jelent a férfi, mint a női szervezetnek. Van, akinél a kis mennyiség is fokozza a mellrák kockázatát.

A bor lehet gyógyszer isKözismert, hogy a nők kevésbé bírják jól az italt, eleve kevesebbet szabad inniuk.
A nők fokozott érzékenységének hátterében több dolog is áll. Először is: a szervezet nem tárolja az alkoholt, vagyis a fogyasztást követőn az belekerül a véráramba. A vér igyekezvén tőle megszabadulni, elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, végül a káros anyagok a vizelettel távoznak.

A lebontás sebessége több tényezőtől függ, főleg attól, hogy mennyire egészséges a máj. Átlagosan egy óra alatt 8-12 gramm alkoholt tud lebontani, ezt nevezik egy egységnyi alkoholnak. Ennyi alkoholt tartalmaz egy deciliter bor vagy egy kétcentes szeszes ital, egy koktél vagy egy pohár sör. A nők szervezete kevesebb alkoholbontó enzimet, alkohol-dehidrogenázt tartalmaz, mint a férfiaké. Mindenkire másképpen, de hat az alkohol, másként kisebb termetűekre, mint egy nagyobb darab emberre. Másképpen hat üres és teli gyomor esetén, edzettebb és kezdő ivók esetében. A bor lehet gyógyszer is

Nőként elégedjünk meg egy, legfeljebb két pohárral, az is inkább minőségi ital legyen. Nem ciki az alkoholmentes sör/pezsgő vagy a narancslé, ásványvíz fogyasztása sem. Ha vendégeket várunk, készüljünk fel a kocsival érkezőkre, nekik kínáljunk alkoholmentes gyümölcskoktélokat, gyümölcslevet. Nagyobb társaság esetén egy buliban az is megoldás lehet, ha előre kijelöljük, ki lesz aznap a bulisofőr, vagyis aki nem iszik alkoholt és hazafuvarozza a barátokat.

További cikkek hasonló témában

Ínycsiklandozó italokkal a tavaszi fáradtság ellen

Sok a leadási határidő? Időben akarsz felkészülni a vizsgáidra?...

Garden gyümölcslevek

A Garden Juice Kft. az egészségtudatosságot szem előtt tartva,...

Futók és hírességek foglalták el a kifutópályát

Epres Panni, Trokán Nóra, Debreczeni Zita és Gergely István is...

Környezettudatos karácsony

Nem kell hivatalos statisztikákat böngésznünk ahhoz, hogy...