Jelenlegi hely

Tejallergia

Tejallergia

A tehéntej nagyon gyakran okoz allergiát. Ugyanakkor alapélelmiszerről van szó, így elhagyása az étrendből mind táplálkozási szempontból, mind a beteg számára igen nagy problémát jelent.

TejallergiaHonnan tudjuk, hogy tejallergia tüneteit tapasztaljuk? A tünetek sokfélék lehetnek, leggyakoribb a hányás, puffadás, hasmenés, másrészt a bőrtünetek igen kellemetlenek, csalánkiütés és ekcéma, továbbá légúti tünetek is igen gyakran jelentkeznek, gége-ödéma, továbbá túlérzékenységi sokk is felléphet.

Bár gyakran összetévesztik, nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz, és nem tekinthető betegségnek. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek.

A gyermekek 3-5%-a szenved valamilyen ételallergiától, túlnyomó többségük a tehéntejre érzékeny. Az anyatejjel való táplálás nagyon fontos szerepet játszik az allergia megelőzésében. Szerencsére az allergiát a betegek 90%-a 3 éves korra "kinövi", és mindössze 10%-ban lehet számítani az allergia későbbi életkorra való elhúzódásával.

A tejallergiának nincs más kezelési technológiája, mint teljes mértékben elkerülni a tehéntejfehérjét, hiszen ez az allergia kiváltója. Amennyiben az étrendből megvonjuk a tehéntejet és összes származékát, azzal ugyan megelőzzük az allergiás tüneteket, viszont hiánybetegségek léphetnek fel, ezért mindenképpen pótolnunk kell a tehéntejben található nyomelemeket, elsősorban a kalciumot, és fehérjét más élelmiszerek és táplálék kiegészítők révén. Nem könnyű feladat a tehéntejet és származékait kihagyni az étrendből, tekintve, hogy alapvető élelmiszer, ebben segíthetnek a fellelhető tejallergiás diéták.

TejallergiaEnnél a betegségnél kétféle tünettípust lehet említeni; korai és kései. A korai, mint a nevében is benne van, a tej elfogyasztása után azonnal vagy legfeljebb néhány órán belül jelentkezik. Hányással, hasmenéssel, bőrkiütéssel jár, valamint ami súlyosabb gégevizenyő alakulhat ki, amely fulladást okozhat. Ezzel szemben a kései, csak napokkal vagy hetekkel később jelentkezik. Nem olyan veszélyes, mint a korai, de fájó hasat, nyugtalanságot, fáradékonyságot, bőrkiütést eredményezhet.

Téves információ, hogy a tej forralásával csökkenthető vagy elkerülhető az allergizáló hatása, éppen ellenkezőleg. Hő hatására a tejcukor a tej fehérjéivel reakcióba lép, így még inkább megnöveli annak allergizáló hatását. Ugyanígy a pasztőrözés és a homogenizálás sem szünteti meg a tej allergizáló hatását, így mindenképpen az egyetlen módszer a tünetmentességre, ha teljesen elhagyjuk étrendünkből a tejet és egyéb tejtermékeket.

Mint láthatjuk a tünetek elég általánosak, így nem mindig egyértelmű a tej-allergia, főleg, hogy az említett bélrendszeri tüneteket a tejcukor-intolerancia (tejérzékenység) is kiválthatja. Ha nem vagyunk biztosak gyermekünk allergiájában, úgy tudjuk eldönteni, hogy a tünetek valójában a tej miatt vannak-e, hogy megvonjuk a tejet gyermekünk étrendjéből. Ha a panaszok megszűnnek, akkor nagy valószínűséggel tehéntej-allergiáról van szó. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni, aki teljes mértékben meg tud bizonyosodni az allergiáról.

A megelőzésére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha már a családban előfordult ilyen betegség, akkor nem árt felkészültnek lenni. Amennyiben mindkét szülő, vagy egyik szülő és a csecsemő testvére hajlamos allergiás betegségekre, a babának 50-60%-os kockázata van arra, hogy neki is allergiás tünetei alakuljanak ki gyermekévei során. Ha a családban csak az egyik szülő vagy csak a csecsemő egyik testvére mutat hajlamot allergiás tünetek kialakulására, akkor a csöppségnek valamilyen allergiás eredetű betegség megjelenésével hozzávetőlegesen 25%-os kockázattal kell számolni. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden esetben kialakul az allergia, csak ezeknél a babáknál fokozottabb biztonságra és figyelemre van szükség.

Vannak olyan tényezők, melyek befolyásolhatják a tejallergia kialakulását. Kockázati tényező lehet még a korai tápszerre való átállás. Érdemes 9-12 hónapos korig elkerülni a tehéntej és a tejtermékek adását, még akkor is, ha a gyermek nem allergiás rá. Az arra hajlamos csecsemőnek egyéves kor alatt lehetőleg ne adjunk tojásfehérjét, szójafehérjét, halhúst és dióféléket.

Gyakori tévhit, hogy kizárólag a tehéntejre allergiás, aki tejallergiában szenved. Ez nem így van, hiszen a kecsketej, a juhtej, de még az anyatej is válthat ki allergiás reakciókat. A juh és a kecske tejének fehérje-összetétele nagyon hasonló a tehénéhez, ezért ugyanúgy allergizáló.

További cikkek hasonló témában

Hogyan reagál a test, amikor támad a hideg?

Mi történik a szervezetünkkel a hidegben? Milyen testi...

Több ezer vércukormérés egyetlen nap alatt!

Több száz lufival üzentek a nemzetközi diabétesz séta résztvevői...

Nyerje vissza  egészséges mosolyát Ön is!

Fogaink elvesztése, azok esztétikai állapotának romlása minden...