Jelenlegi hely

Ne féljen a zsíroktól!

Ne féljen a zsíroktól!

Itt a grill-szezon, amikor a mennyei húsok és fűszeres zöldségek illata csábítóan száll a szabadban…
És ha grill, akkor egyből eszünkbe jutnak a zsiradékok is. Sokan felszisszennek ilyenkor és elkezdik félteni alakjukat: „ha zsír, akkor az csak rossz lehet!” Pedig nem ilyen vészes a helyzet: mindent szabad ennünk, csak mértékkel – így foglalhatjuk össze Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának étrendünk zsiradéktartalmának idealizálására vonatkozó tanácsait.

Ne féljen a zsíroktól!1.) Étrendünk zsírtartalmát leghatékonyabban az ételek elkészítéséhez felhasznált zsiradék mennyiségének csökkentésével mérsékelhetjük. Olyan főzési módot válasszon, ami kevés zsiradékot igényel (vagy egyáltalán nem igényli azt) – például a gőzölést, a dinsztelést/párolást, a pirítást, a sütőzacskóban történő sütést vagy a grillezést!

2.) Ha roston, serpenyőben vagy a sütőben süt, használjon rácsot, hogy a felesleges zsiradék lecsöpöghessen!

3.) A húsokhoz kínált mártást vagy a főzelékek elkészítése során a zöldség levét tejszín, magas zsírtartalmú tejföl, tojás és liszt helyett főtt és áttört burgonyával vagy zöldségekkel sűrítse be!

4.) A túl sokszor használt zsiradék hatására az étel kétszer annyi zsírt vesz fel – cserélje rendszeresen a zsiradékot! Ha lehet, ne süssön nagy mennyiségű zsiradékban!

Ne féljen a zsíroktól!5.) Figyeljen a felhasznált élelmiszerek rejtett zsiradéktartalmára – használjon minél kevesebb sok rejtett zsírt tartalmazó élelmiszert, például teljes tejet, zsíros sajtot, tejszínt vagy zsíros húst (pl. csülök, oldalas), felvágottat (pl. szalonnát, szalámit, tarját, kolbászt)! Válasszon inkább zsírszegény tejtermékeket, sovány húsokat (pl. pulykát, halat, karajt), felvágottakat. Elkészítés/fogyasztás előtt a baromfifélék bőrét távolítsa el – a bőr rengeteg raktározott zsírt tartalmaz!

A Nestlé Életmód Iránytű szeptemberi számában szó lesz pl. a finomított és a finomítatlan olajok közti különbségről, a telített és a telítetlen zsírsavakról és hasznos tippeket adunk a különleges olajok felhasználásához is. Ön tudja például, hogy a repceolaj sütéshez az egyik legjobb választás? Vagy hogy olíva olajjal kitűnő pác is készíthető?

Forrás és fotók: www.nestle.hu

További cikkek hasonló témában

A böjt veszélyei

Az évek múlásával kevésbé fontos, hogy milyen és mennyi tápanyagot...

Kyäni Sunrise® - Komplex táplálék és antioxidáns erőmű

A ragyogóbb és egészségesebb belső érdekében, hogy testünk ideális...

Startolj reggelivel!

Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2010...

Kontúr fásli

Az eljárás a Wellnes Spa szülőhazájából, Amerikából származik. Az...