Jelenlegi hely

Mire jó a ginzeng

Mire jó a ginseng

Régebben csak a kiváltságosok juthattak hozzá, ma már a világ egyik legismertebb gyógynövényeinek egyike. Mi lehet ez?

Ennek az ázsiai eredetű növénynek a gyógyhatását négyezer éve ismerik, és Kelet-Ázsia egyes területein a mai napig nagy megtiszteltetésnek számít, ha valakit ezzel ajándékoznak meg. Ennek az is az oka, hogy sokáig ritkaságnak számított, ezért úgy tartották, nagy szerencse éri azt, aki rátalál a vadon termő ginzengre. Szerencsére ma már nemcsak a természetben található, hanem ültetvényeken is termesztik a megnyúlt végtagú emberalakra hasonlító formája miatt gyakran „embergyökér”-nek is nevezett növényt, így az napjainkban már bárki számára elérhető!

A ginzeng legelterjedtebb fajtája az ázsiai Panax ginseng. A panax szó latinul azt jelenti, „mindent gyógyít”, ami természetesen nem teljesen igaz, de a tapasztalatok alapján, aki rendszeresen fogyaszt ginzenget, rengeteg pozitív hatását észlelheti, legfőképpen ezeket:

  • Energetizál, növeli az állóképességet, így fogyasztása különösen kimerítő, megfeszített időszakokban javasolható
  • Javítja a hangulatot és csökkenti a stressz hatásait feszültségoldó tulajdonságának köszönhetően
  • Erősíti az immunrendszert, amire folyamatosan, de legfőképp a közelgő téli hónapokban van szüksége a szervezetünknek
  • Vágyfokozó hatású, így „bónuszként” szexuális életünkre is pezsdítő hatással lehet

Csak ebben a gyógynövényben találhatók meg a ginzenozidok, a ginzeng legfontosabb hatóanyagai. Ezek a vegyületek olyasmit tudnak, amire mindenkinek szüksége van a mai, felgyorsult világban: csökkentik a stressz káros hatásait és fokozzák a szervezet stressz elleni védekezőképességét. A ginzeng rendszeres fogyasztásával javítható a kedélyállapot és a memória, stresszoldó hatása miatt pedig potencianövelő hatással is bír. Talán kevesen tudják, de a ginzeng a potencianövelésre ajánlott étrendkiegészítők egyik leggyakrabb összetevője.

A ginzenggyökeret fogyaszthatjuk porrá őrölve, vagy kellemes ízű teát készítve belőle, de külföldön már egyes energiaitalok összetevőjeként is találkozhatunk vele. Pozitív hatásait csak rendszeres, kúraszerű fogyasztással fejti ki, nem azonnal érezhető élénkítő hatása, szóval érdemes gyakran inni ginzeng tartalmú italokat!

További cikkek hasonló témában

HUNORGANIC

Az elmúlt közel években széleskörű ismeretekre tettünk szert a...

Most te is szebbé teheted valaki reggelét Ördög Nórival! :)

Nem kérdés, hogy egy ideális reggelen van elég idő az...

Mit vásároljunk karantén alatt?

Kilencedszer rendezik meg világszerte a Táplálkozás és Hidratáció...

Sütőtök

Sokoldalúan felhasználható kedvelt őszi-téli csemege a sütőtök,...