Jelenlegi hely

Miért szükséges párásítani?

Miért szükséges párásítani?

A fűtésszezon beköszöntével egyre gyakrabban érezzük, hogy bőrünk, szemünk, torkunk kiszárad, így megjelenve a száraz köhögés. Ez különböző betegségek előjele lehet, azonban leggyakrabban a levegő alacsony páratartalma állhat a háttérben, hiszen ha a szoba levegője túl meleg, a relatív páratartalom csökken, vagyis szárazabb lesz.

Miért szükséges párásítani?Első gondolat, ami a párásításról eszünkbe juthat, a legolcsóbb és leghagyományosabb módszer a fűtőtestre helyezett párologtató, viszont ez nem biztosítja a kellő mennyiségű párás levegőt. A páramentes levegővel egyenes arányban megjelennek a különböző testi tünetek: a légutak kiszáradása mellett fejfájást, nyugtalan alvást, így fáradtságot, ingerlékenységet okozva. Az orvosi vizsgálatok már bebizonyították, hogy a magas páratartalom fontos szerepet kap a felső légúti betegségeke kezelésére illetve megelőzésére. Az emberi szervezet mellett a növényekre és a fa bútorokra is károsan hat a víztartalomban alacsony levegő. A fűtéssel a levegő páratartalmát 20-30% alá csökkenhetjük, holott az ideális a 40-60%-os érték. A készülékek a természetes párologtatás elvén működnek, ráadásul a magas páratartalomnál melegebbnek érezhetjük a levegőt, így nem utolsó szempont, hogy az egészségmegőrzés mellett a fűtésszámlán is faraghatunk.

 

Miért szükséges párásítani?Meglepő, de csakúgy, mint minden másnál a párásítás esetében is fő a mértékletesség, hiszen a „túl párásítás” sem ajánlott, ugyanis a fal begombásodhat, vagy tökéletesen táplálhatjuk vele a házipor-atkákat. A hölgyek gyakran a design alapján próbálják kiválasztani az ideális készüléket, ami nem mindig helyénvaló. Jó hír azonban, hogy egyre nagyobb választékból csemegézhetünk, ahol a lakás méretéhez szükséges teljesítményűt „vihetjük” haza.
Többféle párásító létezik: a hideg, a meleg párásító berendezés mellett, az ultrahangos –itt magas frekvencián történik a párásítás, ahol a gyors rezgéssel átalakítja a vizet apró vízcseppekké-, ventilátoros elven működő készülékek is léteznek, de választhatunk a légmosók, multifunkcionális készülékek közül is, amelyek a párásítás mellett légtisztító, szűrő funkciót is elláthatnak.

                          

További cikkek hasonló témában

Megfelelő napszemüveg választása

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár...

Sztívia

Édes íz természetesen és kalóriamentesen. A sztívia az emberi...

A kávé alapvetően szívbarát

A kávérajongók számára jó hírek hangzottak el az Amerikai Szív...