Jelenlegi hely

Megfelelő napszemüveg választása

Megfelelő napszemüveg választása

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár legszembetűnőbb kiegészítője, szezonról szezonra változik. A jó napszemüveg 100%-os UV-védelmet biztosít. A tájékoztató jelzéseket alaposan át kell tanulmányozni, legjobb az, ha százalékos értékben adják meg az UV-szűrés mértékét (Óvakodni kell az "UV-védelmet biztosít" megjelöléstől, amennyiben nem közölnek konkrét számértéket).

Megfelelő napszemüveg választásaMegfelelő UV-védelmet már az olcsó árkategóriában is találhatunk, a drágább szemüvegeknél gyakran a márkanevet fizetjük meg. A gyengébb minőségű, karcos, anyaghibás lencse néha torzítja a látott képet, vagy a színeket. Ez eleinte fel sem tűnik a viselőnek, hosszú távon azonban szédülést, fejfájást okozhat.

Minél nagyobb a napszemüveg lencséje, annál jobban védi a szemet minden irányból.

A lencse színezése teljesen független az UV-védelem mértékétől, ami akár színtelen lencsén is megoldható. (Például a zöld biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga nagyon jó képélességet biztosít.)
 
Leghelyesebb optikusnál vásárolni napszemüveget. Az optikus tanácsot adhat az életmódhoz és látáshoz legjobban megfelelő napszemüveg kiválasztásában, és biztosítja, hogy valóban megfelelő védelmet nyújtó napszemüveghez jussunk. Az utcán árusított szemüvegek megtévesztőek lehetnek, mert az üveg sötétsége vagy tükröző felülete még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véd az UV-sugárzás ellen.

Megfelelő napszemüveg választásaA gyermek napszemüvegének kiválasztásakor járjunk el kellő körültekintéssel. A kicsik szeme jobban átereszti a fényt – így a káros napsugarakat is –, mint a felnőtteké. Számos napszemüvegnek tűnő modell csak játék. A kicsik napszemüvege legyen robusztus, és pontosan illeszkedjen az orrnyergükre. Csak olyan szemüveget érdemes választani, ami tetszik a gyereknek, és kényelmesnek találja, különben semmi esély nincs arra, hogy valóban hordja is. Türelemmel segíteni kell, hogy a gyerek megszokja a napszemüveg viselését. Megfontolandó a törés-biztos (polikarbonátból készülő) lencse vásárlása, amely mellett egy esetleges baleset esetén is biztonságban van a gyermek szeme.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Egészség a pilisi dombok között

A Visegrádi Vitalizáló Vendégház az első hazai kezdeményezés,...

ÚJDONSÁG!!!

Gyors segítség felfázásra, megelőzésére

Praktikus tippek gyomorfájdalom ellen

Karácsonykor a vendégszerető kínálgatás vagy a telhetetlenség...