Jelenlegi hely

Kánikulában

Kánikulában

Nagy melegben a nem megfelelő folyadékfogyasztás igen rövid idő, akár néhány óra leforgása alatt is problémákat okozhat.

KánikulábanMit és mennyit igyunk a tikkasztóan forró napokon:

Az átlagos napi folyadékigényünk 1,5-2,0 liter, melyet italokkal fedezünk. Összességében csaknem ugyanennyi vizet nyerünk ételeinkből és az anyagcsere kémiai folyamatainak eredményeként Nyári időben folyadékszükségletünk nagymértékben nőhet, a körülményektől, a fizikai munkától, testfelülettől függően akár 4-5 litert (vagy akár többet) is könnyedén elfogyasztunk ilyenkor. Természetesen a legjobb a tudatos, kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás, így még a szomjúságérzet kialakulása előtt megelőzhető a probléma, de ha már szomjasnak érezzük magunkat, feltétlenül igyunk. Nem szabad elnyomni az érzést, és elodázni, halogatni az ivást. Sokan azért nem mernek inni, mert félnek hogy olyan helyeken jön rájuk vizelési inger, ahol ez kellemetlenséget okozhat, például utazáskor, tömegközlekedéskor, vagy egyéb illemhellyel nem, vagy nem megfelelően ellátott helyen. Az ilyen irányú problémákat nem célszerű a folyadékfogyasztásunk radikális csökkentésével kiküszöbölni, hiszen ha elájulunk az említett helyeken, az sem okoz kisebb kellemetlenséget.

A legideálisabb ital ilyenkor az egyszerű víz, ásványvíz, esetleg cukor nélkül készített zöldtea, gyümölcstea. Ezeket akár kevés citromlével ízesíthetjük. Ihatunk natúr zöldség-, és gyümölcsleveket is. A különböző cukros üdítőitalokat, vagy a cukorral készített teákat a folyadékbevitelünk változatossá tétele érdekében fogyaszthatjuk, de csak naponta legfeljebb 1-2 pohárnyi mennyiségben. A tej, és a tejes italok ugyanilyen mennyiségig, akár egyszerűen lehűtve, vagy gyümölcsturmixként szintén hozzájárulhatnak napi folyadékszükségletünk fedezéséhez, hiszen a tej 87-89 %-a víz. Az alkoholos italok viszont egyáltalán nem ideálisak, hiszen fokozzák az izzadást és a vizelet kiválasztást, így növelik folyadékvesztésünket. Enyhén vízhajtó hatásúak a különféle koffein tartalmú italok, ennek ellenére mértékletesen azért fogyaszthatók.

KánikulábanMivel az izzadás során nem csak vizet, hanem sót is veszítünk (ami az izzadság ízén érezhető is), nem árt tudni, hogy szélsőséges esetekben akár sópótlásra is szükség lehet. Alapvetően ételeinkkel az ízesítésük révén még több sót is fogyasztunk, mint amennyit szervezetünk igényel, így általában a túlzott sófogyasztás és annak káros következményei inkább jelentenek problémát napjainkban. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nagy hőségben, főleg valamilyen fizikai aktivitás, sportolás vagy nehezebb fizikai munka végzése esetén nem csak folyadékpótlásról, de sópótlásról is gondoskodnunk kell. Ezt egyszerűen megtehetjük ételeink, vagy akár ízesített italaink minimális sózásával. Fontos azonban kiemelni, hogy ez körültekintést igényel, és csak ritkán van rá szükség, azaz nem kell nyáron sem a szokásosnál sósabban étkeznünk.

Persze nem csak inni, enni is kell:

Már tudjuk, mire is kell figyelnünk italaink esetében, de most lássuk, mi kerüljön az asztalra. Általában a nyári étkezés kevesebb problémát vet fel, mint a hőség miatti folyadékpótlás. Egyrészt mert a kívánatostól eltérő étkezés ilyen időben sem vezet rövid idő alatti rosszullétekhez, súlyos tünetekhez, másrészt alapvetően az emberek ilyenkor többé-kevésbé ösztönösen is a megfelelő ételeket választják.

KánikulábanCélszerű könnyen emészthető ételek mellett dönteni, ne adjunk szervezetünknek plusz munkát nehezen emészthető ételek fogyasztásával, éppen eléggé terhelő ilyenkor az akár 35-40°C-os hőmérséklet. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük a túl nagy ételadagokat, még inkább érvényesüljön inkább a „többször-keveset” elv. Általában ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a meleg hatására étvágyunk is csökken, így ezt nem nehéz betartani. Fontos emellett, hogy étrendünk összeállításánál figyeljünk a változatosságra és idényszerűségre is, mely szintén nem okoz nagy problémát, hisz az évszak rengeteg friss zöldség- és főzelékfélét, illetve gyümölcsöt kínál számunkra. Remek választás ilyenkor egy-egy friss zöldségekből összeállított saláta joghurtos, vagy kefires öntettel, vagy akár savanyúságként fogyasztva. A zsenge főzelékféléket minimális zsiradék felhasználással, kíméletes formában készíthetjük akár hagyományos főzelékként, párolva, töltve illetve rakottan is. A sovány húsfélék és tejtermékek kiválóan illeszkednek az említett ételféleségekhez, és elfogyasztásukat követően sem érezzük majd elnehezültnek magunkat. Lehűtött gyümölcs, vagy gyümölcssaláta, illetve gyümölcsleves vitamindús enyhülést és felfrissülést adhat nekünk a tikkasztó időben, emellett a lédús gyümölcsök víztartalma sem elhanyagolható tényező.

Ezeket szempontokat betartva enyhíthetjük a kánikula okozta fáradékonyságot, bágyadtságot, és megőrizhetjük frissességünket, szellemi és fizikai teljesítőképességünket.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

További cikkek hasonló témában

Az energiaitalok hatásai

Az energiaitalok elsősorban a fiatalok körében jöttek divatba. Úgy...

A citrom gyógyító hatása

Évszázadok óta ismert, milyen egészséges a citrom. Erős...

A fekvő NAPSUGÁRSZAUNA

páratlan hatékonyságának a titkai - Azok, akik már rendszeresen...

Lúgosító zöldségek

A nyári hónapokban célszerű kihasználnod, hogy jóval több friss...