Jelenlegi hely

Időszakos böjtölés: komplett útmutató kezdőknek

Időszakos böjtölés: komplett útmutató kezdőknek

Lassan két éve ragaszkodok egy sokak számára furcsa szokáshoz. Este 8 után leteszem a villát és fel nem emelem azt másnap délig. Semmi péksütemény, semmi nasi, de még a puritánnak tűnő íztelen zabpehelyt is kerülöm. Böjtölök. Feketén iszom a kávét és délig semmilyen ételt nem veszek magamhoz.

Forrás: https://norberthires.com/idoszakos-bojtoles-utmutato/

2017 nyarán találkoztam először az időszakos böjtölés mögött húzódó gondolatmenettel. Én, aki ételesben hordozta magával a csirke-rizset és akinél mindig volt 30g shakerbe rejtett tejsavófehérje elhatároztam, hogy adok egy esélyt a böjtölésnek.

A kezdeti zavaró éhségérzet és átmeneti gyengeség után rákaptam az ízére (ha van ilyen). Több súllyal dolgoztam az edzőteremben és még jobban is éreztem magam. 

Amikor még csak olvasgattam a témában meglepően tapasztaltam, hogy magyarul nincs egy pártatlan, az előnyöket-hátrányokat is őszintén bemutató cikk a böjtölésről. Külföldi cikkek tükörfordításai, vagy a böjtöléshez “ajánlott” táplálékkiegészítők erőltetése helyett engem a kutatások, a valódi előnyök és tapasztalt böjtölők útmutatói érdekeltek.

Azért írom ezt a cikket, hogy aki magyarul szeretne olvasni az időszakos böjtölésről, az is találjon elfogulatlan forrást. (Valamint azért, hogy ha századjára megkérdezik miért nem reggelizek, akkor végre tudjak egy épkézláb cikkre linkelni.)

Sok tévhit és városi legenda lengi körbe a böjtölést, pedig a terület az utóbbi években a kutatók körében is egyre népszerűbb.

Ez a cikk az időszakos böjtölés időzítésének, előnyeinek, a böjtöléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseknek és a böjtölést vizsgáló kutatások masszív gyűjteménye. Ugrálj szabadon a fejezetek között, mentsd le és térj vissza a cikkhez.

Mi az az időszakos böjtölés?

Az időszakos böjtölés (intermittent fasting) nem egy diéta, hanem egy táplálkozási rendszer. Míg a legtöbb diéta szigorúan előírja milyen ételeket fogyaszthatsz, addig az időszakos böjtölés csupán az étkezés időtartamát szabja meg. 

Két állapotot foglal magába az időszakos böjtölés: vagy étkezel vagy böjtölsz. 

A módszer hatékonyságának növelése érdekében érdemes a böjtöléssel töltött időszakot minél hosszabbra nyújtani. Ennek számtalan különböző módja van.

Az időszakos böjtölés furcsa állatfaj a varázslatos diéták, csodaporok és mágikus pirulák világában. A böjtölés nem egy védjegyezett márka, bár Ofi Hofmekler a Harcosok étredje című könyvével megpróbálta saját ötleteként feltüntetni a böjtölést. 

Az IF ajánlásával nem akarnak eladni nekünk semmit. Épp ellenkezőleg. Az időszakos böjtölés szembemegy a klasszikus 5 étkezés/nap koncepcióval, az étkezz úgy, mint egy király elvvel és szinte az egész táplálékkiegészítő piaccal. 

De kinek van igaza? Hogyan működhet mégis a böjtölés?

Mi történik, ha nem eszel?

Fordítsuk meg. Mi történik, ha eszel? 

Amikor ragaszkodsz a 3 óránkénti étkezéshez, akkor a szervezetednek rendkívül nehéz zsírt égetnie. Az utolsó étkezésünk után 8 – 12 óráig tart a tápanyagok feldolgozása és csak ezután lépünk a böjtölés állapotába. 

Böjtölés közben sokkal egyszerűbb a testünknek zsírt égetnie, mivel alacsony az inzulinszintünk, ezért is olyan hatékony zsírégetés szempontjából az éhgyomorra végzett edzés. Mivel általában nem várunk 12 órát két étkezés között, ezért szinte sosem kerülünk ebbe a természetes zsírégető üzemmódba.

Az időszakos böjtölés a böjtöléssel töltött idő kitolásával és az étkezések időkeretek közé szorításával aknázza ki a szervezetünk természetes reakcióit. Általában az étkezési szakaszban többet eszünk, de 4, esetleg 8 óra alatt szinte lehetetlen ugyanazt az ételmennyiség elfogyasztani, mint ha három óránként 15 órán keresztül folyamatosan ételhez nyúlnánk.

Az időszakos böjtölés segít, hogy kevesebb kalóriát fogyassz, miközben több kalóriát égetsz, így a kalóriamérleg mindkét nyelve a súlyvesztés irányába fordul. A súlyvesztésen kívül számos egyéb élettani hatása is van a böjtölésnek.

Az időszakos böjtölés előnyei

Talán a kelleténél több pozitív hatást is tulajdonítanak az időszakos böjtölésnek, mint amivel az valóban rendelkezik. A legtöbb előny úgy érzem egy kicsit eltúlzott, illetve én csak moderáltan tapasztaltam azokat. Persze vannak olyan hatások, amelyeket csak hosszú távon jelentkeznek. Ezekre még várok…

Fontos megemlíteni, hogy a böjtöléssel kapcsolatos kutatások jelentős része vagy kis mintán, vagy állatokon végzett kísérletek. Nem azt mondom, hogy a felsorolt pozitív hatások hazugságok lennének, hanem a mértékük sokkal csekélyebb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. 

Az impozáns lista olvasása után tehát ne válj kultikus böjthívővé és kezdj vizespalackok beszerzésébe miközben kipakolod a hűtőszekrényed tartalmát.

Kezeld helyén az előnyöket. Az időszakos böjtölés egy nagyszerű táplálkozási módszer, de nem csodapirula.

A rövid szolgálati közlemény után pedig lássuk, milyen előnyökkel kecsegtet a böjtölés:

1. Serkentheti a növekedési hormon termelését

A növekedési hormon a testkompozíció Jolly Jokere. Segít az izomtömeg növelésében, gyorsítja a zsírégetést és pozitív hatással lehet az edzés közben nyújtott teljesítményünkre is. A felsorolt előnyök megtapasztalásához pedig az időszakos böjtölés is hozzásegíthet.

Hat férfi böjtölését kontrollált környezetben vizsgáló kutatás eredményei szerint már egy 5 napos böjtölési ciklus során is kimutatható a növekedési hormon szintjének emelkedése.

Egyetlen férfi 40 napos böjtjét vizsgáló tanulmányban pedig 5 nap alatt 300%-os növekedési hormon növekedést figyeltek meg, míg a 40 nap során volt olyan pont amikor az eredeti HGH (Human Growth Hormone) szint 1250%-os növekedését tapasztalták.

időszakos böjtölés

2. Időszakos böjtöléssel tovább élhetsz

Tudósok számtalan tanulmányban bebizonyították már, hogy a kalóriamegvonás furcsa módon meghosszabbítja az életünket. Nem is olyan furcsa, ha belegondolunk. Amikor “éhezünk” a testünk szakadatlanul keresi a túlélés különböző módjait, meghosszabbítva ezzel a várható élettartamunkat.

A jó hír, hogy az időszakos böjtölés is szinte ugyanazokat a pozitív hatásokat képes produkálni, mint a kalóriamegvonás.

Persze a böjtöléstől nem leszünk halhatatlan hegylakószerű kardforgatók, de a leggyakoribb időskori betegségek kockázatának csökkentésével a böjtölés valós előnye a hosszabb élet.

3. Segíti a sejtek megújulását

Az időszakos böjtölés elősegíti a sejtek megújulását, az autofágiát. Az autofágia során a sejtek felhasználják a régi, rosszul működő fehérjéket és az energiából új, egészséges sejteket hoznak létre. 

Az autofágia elősegíti a hosszabb életet, de segít a kutatóknak jobban megérteni a Parkinson- és Alzheimer-kórt is. 

Amikor az autofágia nem megy végbe kellő gyakorisággal a szervezet raktározni kezd olyan sejtes anyagokat, amik között előfordulnak az Alzheimer-, és a Parkinson-kór kialakulásáért felelős fehérjék (beta-amyloid, tau fehérje) is.

Kutatók úgy vélik, hogy a kellően gyakori autofágia segít a szervezetnek a fent említett fehérjék lebontásában, ezzel meggátolva súlyos betegségek kialakulását. [1], [2]

4. A böjtölés javítja az inzulinérzékenységet

Az elnyújtott böjtöléssel töltött időszakban kisebb mennyiségben termelődik inzulin a hasnyálmirigyben, így lehetőségük van a sejteknek pihenni a folyamatos válaszreakcióra késztető három óránkénti étkezésekkel szemben.

Az alacsony inzulinszint továbbá elérhetővé teszi a zsírszöveteket, ezzel segítve a zsírégetést.

5. Csökkentheti a rák kockázatát

Bár vitatott és nem feltétlenül bizonyított hatása az időszakos böjtölésnek, de több kutatásban is a rák kockázatának csökkentésével és a gyógyulási esélyek növelésével hozták összefüggésbe a böjtölést. 

A részben állatokon végzett kísérletek többsége inkább óvatos feltételezés, mintsem határozott állítás, ezért kezeljük helyén az információkat.

Egy 10 résztvevővel végzett kísérletben a kemoterápia előtti rövid idejű böjtölés (48 óra) hatékonynak bizonyult a kemoterépia mellékhatásainak csökkentésében és az egészséges sejtek védelmében.

Másik tanulmány szerint kemoterápia előtti váltott napokon kivitelezett egész napos böjtölés növeli a gyógyulás esélyét.

Nem csak a rák, hanem a 2-es típusú diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek esélyét is csökkentheti a váltakozó napokon végzett böjtölés az alábbi kutatás szerint. 

6. Egyszerűbb napirend időszakos böjttel

Az élettani előnyök mellett érdemes megfontolni a böjtölés hétköznapokra gyakorolt hatásait is. Számtalan lehetőség van a böjtölési-étkezési időszakok variálására, így biztosan megtalálod a napirendedbe illeszkedő módszert.

A legtöbb útmutató a reggeli elhagyását javasolja, mivel ezzel hatékonyan ki tudod tolni az egész éjszakán át tartó böjtölést.

Mit szólnál hozzá, ha ébredés után csak egy palack vizet vennél magadhoz és kezdődhetne is a napod? 

A reggeli időnyerés mellett a három óránkénti étkezéssel járó előkészületekkel sem kell foglalkoznod, ha böjtölésre adod a fejed. Nem szükséges a porciókra osztott dobozaidat magaddal cipelned, ha az étkezi ablakot úgy időzíted, hogy épp otthon legyél, esetleg 1 étkezésnyi ételt viszel magaddal.

Hogyan böjtölj? A böjtölés szabályai

Az időszakos böjtölésnek számtalan különféle variációja van a böjtölési-étkezési ablakok szabadon variálhatósága miatt. Míg az egyik módszert egyszerűen beillesztheted az napirendedbe, addig a másikkal maximalizálhatod a böjtölés élettani előnyeit, míg ugyancsak egy másik útmutatót követve elköteleződés nélkül tesztelheted a böjt hatásait.

1. 16/8-as böjt

Talán a legnépszerűbb és a hétköznapokba legegyszerűbben beilleszthető böjtölési módszer a 16/8-as böjt. 

A módszer lényege, hogy 16 óra böjtölést követően csak egy 8 órás étkezési ablakban vihetünk be táplálékot. 

A böjtölés efféle módjára építette Martin Berkhan a Leangains módszert, aminek hála széleskörben ismertté vált az IF ezen formája.

A 16:8-as módszer betartása egyszerű, mivel a 16 órás böjtölésbe beleszámít az éjszaka is. Egy további étkezés elhagyásával könnyen elérhetjük a 16. órát.

Én is a 16/8-as módszert követem. A nap utolsó étkezése számomra a vacsora (20:00-ig). A következő nap kihagyom a reggelit és az első étkezés az ebéd.

Mivel minden nap ugyanakkor eszek és a böjtölési időszakok is megegyeznek, így egyszerűen hozzá lehet szokni ehhez a beosztáshoz. Ami nehézséget jelent talán, hogy a 8 órás étkezési ablakban kellő mennyiségű és tápanyagokban gazdag ételeket vigyek be.

16/8-as böjt

2. 5:2 diéta

Étkezz a megszokott rendszer szerint a hét 5 napján át, míg 2 napig naponta 500-600 kalóriára csökkented a kalóriabeviteled. A módszer szerint nők számára 500, míg férfiak esetében 600 kalóriára érdemes csökkenteni a két böjtölős nap étkezéseinek kalóriamennyiségét. 

Az 5:2 módszer kritikusai jogosan mutatnak rá, hogy semmilyen kutatás nem támasztja alá az étkezés ilyen jellegű ütemezésének előnyeit. Azonban a csökkentett kalóriás napok szinte egész napos böjtöt jelentenek, így az 5:2 diétát követők is tapasztalthatják az időszakos böjtölés kutatásokkal bizonyított hatásait.

2 diéta

3. Eat-Stop-Eat

Az Eat-Stop-Eat módszert követve a böjtölés hossza 24 óra, amelyet egy héten egy vagy két alkalommal ajánlott tartani. A 24 órás böjtre épülő programot Brad Pilon tette ismertté és a módszer népszerűsége azóta is töretlen.

Gyakorlatilag ha hétfőn 19:00-kor vacsorázol, akkor a következő étkezésed a keddi 19:00-kor esedékes vacsora. 

Böjtölhetsz vacsorától vacsoráig, vagy reggelitől reggeliig. Ilyen tekintetben nem szab meg követendő szabályokat a módszer.

Hosszabb böjtöket megterhelőbb tartani, viszont nagyobb valószínűséggel kerüljük el az alulevést és a súlyvesztést a 16/8 rendszerhez képest.

eat-stop-eat módszer

4. Heti egy nap böjt

Böjtölj egy héten egyszer 24 órán keresztül. 

Ez egyik legjobb módszer a böjttel ismerkedőknek, mivel nem kíván teljes elköteleződést (heti 1 nap) és mivel mentális kihívást jelent egy egész napos böjt tartása, így hatékonyan felkészít más beosztást követő böjtölés alkalmazására.

Ha szeretnél tömeget növelni vagy épp a 16-8 módszerrel folyamatosan súlyt veszítesz, akkor a heti egy nap böjt jó megoldás lehet.

heti egy nap böjt

5. Időszakos böjtölés váltakozó napokon

A váltakozó napokon végzett böjtölés értelmében 24 órás böjtölési szakaszok váltják a 24 órás étkezési ablakokat. Tehát egy teljes böjtöléssel töltött napot követ egy szabad nap, majd újra böjtöléses nap és így tovább.

A váltakozó napon végzett 24 órás böjt segít kihasználni a hosszabb böjtölés előnyeit, ezért is alkalmazzák az időszakos böjtölést vizsgáló tanulmányokban leggyakrabban ezt a módszert.

Míg potenciálisan az egyik legnagyobb pozitív hatással járó módszer, azonban a hétköznapokban való alkalmazása során nehézségekbe ütközhetünk.

Sosem próbáltam a váltakozó napokon való böjtölést és nem is tervezem. Nem látom, hogyan illeszkedik be egy napirendbe anélkül, hogy feszültté tenne és napközben folyamatosan a következő étkezésen járna az eszem.

böjtölés alternatív napokon

Melyik böjtölési módszert kövesd?

Mindegyik módszernek más előnye van, illetve máshogy illeszkednek egy kötött napirendhez. Míg például a 16/8-as módszert szinte bárki be tudja építeni a hétköznapjaiba, addig a váltakozó napon való böjtöléssel meggyűlhet a bajunk.

A különböző célok és helyzetek alapján a következő sorrendet lehet felállítani:

Legjobb böjtölési módszer kezdőknek:

 1. Heti egy nap böjt
 2. 5:2-es diéta
 3. 16/8-as böjt

Hétköznapokba legegyszerűbben beilleszthető módszerek:

 1. Heti egy nap böjt
 2. 16/8-as böjt
 3. 5:2-es böjt

Legeredményesebb módszerek:

 1. Váltakozó napokon való böjtölés
 2. Eat-Stop-Eat
 3. 16/8-as böjt

Hogyan kezdj hozzá az időszakos böjtöléshez?

A sok különböző praktika, módszer és előny miatt valószínűleg még most is kapkodod a fejed. 

Ha fontolóra veszed a böjtölést, akkor sem érdemes Hűbele Balázs módjára valami szedett-vedett útmutató hatására egy rendszert kifogva kísérletezgetésbe kezdened. Érdemes kisebb lépésekkel kezdeni, illetve az óvatosság sem árt.

1. Lépés: Konzultálj orvosoddal!

Nem vagyok se táplálkozási tanácsadó, sem orvos. 

Attól függetlenül, hogy egy étkezési módszer nekem bevált, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenkinek követnie kellene, illetve mindenki ugyanúgy reagálna rá. 

Javasolt kikérni szakember véleményét, aki személyre szabottan meg tudja mondani számodra, hogy alkalmas vagy-e a böjtölésre.

Biztosan nem javasolt böjtölnöd amennyiben az alábbiak közül bármelyik igaz rád:

 • alultáplált vagy vérszegény vagy
 • 18 év alatti fiatalként tengeted napjaidat
 • terhes vagy.

2. Lépés: Hagyj ki egy étkezést!

Érdemes felépíteni a böjtölést, ahelyett, hogy rögtön arconcsapod magad egy egész napos koplalással. Az időszakos böjtölés is egy szokás, amelyet kis lépésekben hatékonyan ki tudsz alakítani. 

A mentális kellemetlenségekkel is sokkal könnyebb apránként megbirkózni (értsd: nem leszel egy kibirhatatlan sakál böjtölés alatt).

Bár valószínűleg letöri a hirtelen fellángoló lelkesédésedet ez az egyszerű tipp, de a legtöbb embernek egyetlen étkezés kihagyása is nagy kihívást jelent.

 • Próbáld ki! Ébredés után mikor érzed úgy, hogy nem bírod tovább reggeli nélkül? Általában ébredés után 2-3 órán belül jelentkezik ez az ismerős érzés gyomorkorgással társulva. Hogyan várhatod el magadtól, hogy akár 5 étkezést rögtön kihagyj, ha egy reggeli elhagyása is nagy terhet ró a szervezetedre?

Két lehetőséged van a böjtölésre való felkészülés jegyében: vagy a vacsorát vagy a reggelit hagyod el. 

Így mindenképp meghosszabbítod a böjtöléssel töltött időt az alvással töltött órákkal is.

Hagyd ki az egyik étkezésedet 7 napon keresztül, majd folytasd a 3. lépéssel, amennyiben még mindig megvan a kezdeti lelkesedés.

3. Lépés: Próbálj meg hamarabb vacsorázni miközben kihagyod a reggelit!

A következő lépés a böjtöléssel töltött időszak fokozatos meghosszabbítása. 

Ha már kihagyod a reggelit, akkor a vacsorát is képes lehetsz pár órával hamarabb időzíteni. Ezzel a lépéssel is építünk az alvással töltött órákra, ami hasznos life hack, mivel alvás közben nem gondolkodsz azon mennyire vagy éhes.

4. Próbáld ki a 16/8 módszert! 

Az előző lépések finom alapozóként szolgáltak a hosszabb böjtök tartására. Kezdők számára az egyik legbarátságosabb módszer a 16 óra böjtöléssel és 8 óra étkezési ablakkal rendelkező ütemezés. 

A reggeli kihagyásával és a vacsora korábbi időzítésével már egyébként is megközelíted a 16 órás határt. Próbáld ki a módszert és figyelj a tested jelzéseire!

A 16/8 nem valamiféle böjtölési svájcibicska. Ajánlásával inkább egy hatékonyan működő mégis kezdőbarát módszert szeretnék a figyelmedbe ajánlani.

5. Kísérletezz! 

A változatosság az étkezés és a testedzés területén is jelentős hatással lehet eredményeinkre. 

Könnyen hozzászokunk egyes diétákhoz, edzéstervekhez, étkezési módszerekhez. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha foggal körömmel ragaszkodsz egy módszerhez, akkor az veszíteni fog hatékonyságából. Azt mondom, hogy a testünk elég jól képes reagálni a változásokra

Egy új módszer hozta legnagyobb eredmények (a hosszú távú előnyökön túl) a kezdeti időszakban tapasztalhatjuk, majd moderáltabb fejlődési pályára lépünk. Elérünk egy szintet és lelassul a fejlődésünk. Ezen korlátok átlépésére érdemes variálni a böjtöléshez való hozzáállásunkat. Szerencsére több kipróbált módszert is találunk, így könnyen felrázhatod magad a kényelmes rutinból. 

Heti egy nap tarthatsz teljes böjtöt, átnyargalhatsz a bemutatott módszerek bármelyikére, kísérletezhetsz a ketogén diétával, a bulletproof kávéval, aminosavakkal. 

A lehetőségek száma végtelen, csupán egy kis kreativitásra van szükséged.

Időszakos böjt gyakori kérdésekLehet tömeget növelni időszakos böjtöléssel?

Az izomtömeg növeléséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű edzés mellett pozitív kalória deficit szükséges, tehát több kalóriát kell bevinned, mint amit a szervezeted eléget

Ez lehetséges időszakos böjtölés mellett is, azonban a legtöbben inkább súlyt veszítenek, mivel étkezéseket hagynak ki és nem növelik a fennmaradó étkezések kalóriamennyiségét. 

tömegnövelés időszakos böjtöléssel

Időszakos böjtölés során megengedett kávét inni?

Tej, cukor és édesítő nélkül fogyasztott kávé nem szakítja meg a böjtöt, mivel nem vált ki inzulinreakciót. 

Nekem az egyik legnagyobb mankó a reggeli kávé, mivel segít kordában tartani az éhségérzetet. Meg kell említenünk ugyanakkor a kávé potenciális negatív hatásait is. 

Sajnos a kávéban lévő koffein nem csak éberebbé tesz bennünket, hanem elősegíti az első számú stresszhormon, a kortizol termelését is. A böjtölés már önmagában egy stresszhelyzetet jelent a szervezet számára, ezt pedig megfejelni egy kortizollökettel nem feltétlenül okos dolog. 

A koffeinre érzékenyek számára az éhgyomorra fogyasztott kávé gyomorégéshez, savasodáshoz is vezethet.

Igyál kávét böjtölés során? 

Ha savasodol és rosszul reagálsz az éhgyomorra fogyasztott kávéra, akkor lehetőleg ne kombináld a böjtölést kávéval. Ellenkező esetben az éhségérzet kordában tartásával akár még segíthet is a kávé.

Aminosavak időszakos böjt mellett?

Logikusnak tűnhet elágazó láncú aminosavak (BCAA) fogyasztása böjtölés mellett, mivel a fehérjék alkotóelemeiként szolgáló aminosavak segítenek az izomtömeg megtartásában. Vannak olyan esetek, amikor hasznos BCAA-hoz nyúlnunk, de az aminosavak gyakorlatilag megtörik a böjtölést. Olyan, mintha kis fehérjeadagokat fogyasztanánk, tehát gyakorlatilag étkezésnek minősül.

Kivételként érdemes kezelnünk a böjtölés közben végzett edzést. Ilyenkor érdemes BCAA-t fogyasztani, mivel az izmoknak energiaként szolgálnak és több hasznunk származik abból a pár gramm aminosavból, mint hátrányunk a böjtölés megszakításából. Martin Berkhan, a Leangains módszer atyja is javasolja az aminosavak használatát éhgyomorra végzett edzés során.

Kötelező kihagyni a reggeliket?

Több nyomós okod is lehet a reggelihez való ragaszkodáshoz. Nehéz elképzelni egy baconos tükörtojás és gyümölcsös zabpehely nélküli életet, illetve a számtalan hangulatos reggelizőhely is értelmét veszítheti annak, aki kőkemény böjtölésre adja a fejét.

Nem muszáj száműzni a reggeliket. Választhatsz egy olyan böjtölési időzítést, amivel csak heti 1-2 reggelit kell kihagynod (5:2 diéta, Eat-Stop-Eat). Ha csak a tipikus reggeli ételekre vágysz, akkor pedig nincs is egyszerűbb mint későbbi időpontban elfogyasztani a kívánt ételeket.

Attól függetlenül, hogy a 16/8-as felosztásban böjtölök, nálam is sokszor előfordul, hogy eltérek a klasszikus felosztástól és a böjtölésre fittyet hányva reggelizek. Hetente egy napnak nincs számottevő hatása az eredményeimre, ellenben így sokkal fenntarthatóbb a böjt hosszú távon.

Útravaló

Az időszakos böjt nem egy csodaszer és nem is az egyetlen követhető táplálkozási rendszer. Mivel az IF nem mondja meg mit egyél, így ha a korábbi rossz táplálkozási szokásaidat ülteted át új ütemezésbe, akkor nem érdemes számottevő eredménnyel számolnod.

Az intermittent fasting nem ok nélkül népszerű világszerte. Hugh Jackman, Chris Hemsworth, Terry Crews vagy épp Nicole Kidman is böjtöléssel maradnak formában. A hype-on túl érdemes más szempontokot is figyelembe venni.

Míg egy egészséges testkompozíció kialakításában és közérzeted javításában sikeresen segíthet a böjt, addig vannak esetek amikor nem a legjobb megoldás. Ha ektomorf testalkatú vagy, esetleg a fő célod a drasztikus tömegnövelés, akkor inkább a hagyományos három óránkénti étkezés mellett tenném le voksomat.

A fogyáson kívül számtalan élettani hatása van az időszakos böjtölésnek, (növekedési hormon növekedés, inzulinérzékenység javítása, autofágia…) ezért ha egészséges vagy (és egészséges szeretnél maradni), akkor logikus választás lehet a böjtölés hétköznapjaidba való beépítése.

Remélem segít az útmutató az első lépések megtételében.

További segítségként Brad Pilon Eat-Stop-Eat könyvét, Martin Berkhan blogját, motivációként pedig az r/intermittentfasting subreddit böngészését javaslom.

További cikkek hasonló témában

Az olívaolaj hatása

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból...

Egészség a pilisi dombok között

A Visegrádi Vitalizáló Vendégház az első hazai kezdeményezés,...

FÓKUSZBAN A LISZTÉRZÉKENYSÉG

Magyarország részese az EU által támogatott új „Interreg Central-...

Szalina Sóbarlang

Sószobánkban a legkorszerűbb száraz non-stop beporlasztásos...