Jelenlegi hely

Egészségünkre kiható veszélyforrások

Egészségünkre kiható veszélyforrások

Milyen tényezők játszanak szerepet egészségünk megőrzésében?

Környezeti egészség

Egyes környezeti tényezők, így a vízben, a táplálékban vagy a levegőben található szennyező anyagok, egészségünk fontos meghatározói. Becslések szerint minden hatodik gyermekkori elhalálozás vagy megbetegedés oka valamilyen környezeti tényezőben keresendő. Az emberek maguk hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek életmódjukat, egészségüket befolyásolják; az egészségüket fenyegető tényezőkkel szemben azonban a hatóságok segítségére is számítanak.


Egészséges otthon

A lakóházakat, amelyekben élünk, a biztonság és a kényelem szigeteinek gondoljuk. Számos olyan tényező van azonban, amely veszélyezteti otthonaink biztonságát és kényelmét. Az épületeken belüli légszennyezés, a mérgező anyagokkal (pl. nehézfémekkel, oldószerekkel) való érintkezés, a kémiai és biológiai veszélyforrások mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak testi és szellemi épségünkre, társadalmunk egészségi állapotára. Otthonaink könnyű megközelíthetősége ugyancsak fontos szempont – különösen az idős vagy a fogyatékkal élő emberek függetlenségének biztosítása miatt.


Egészséges munkahely

Egészségi állapotunkat napról-napra számtalan tényező befolyásolja. Ilyenek a környezeti és társadalmi körülmények vagy az életmód és a viselkedés egyéni sajátosságai. A munkahelyi környezetnek ugyancsak jelentős hatása van egészségünkre. Bizonyított tény, hogy az egészséges munkahelyi környezet kialakítását célzó módszerek (munkahelyi testmozgás, dohányzás tilalma, egészséges étrend stb.) meghatározó mértékben járulnak hozzá egészségi állapotunk javításához, a termelékenység és hatékonyság fokozásához. Az egészséges életmód kialakítását célzó munkahelyi intézkedések még gyerekcipőben járnak az Uniós tagországokban, amelyek általában véve kevés figyelmet szentelnek az életstílus javításának.

Kémiai veszélyforrások

Gyógyszerek, kozmetikumok, biztonságos élelmiszerek bizonyítják, mennyi áldásos hatást gyakorolnak a mesterségesen előállított vegyi anyagok egészségünkre, életünk minőségére. Sokunknak a vegyipar jelenti a megélhetést, és az ágazat egyúttal számos innováció forrása is. A vegyi anyagok azonban veszélyt is jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. A lassan lebomló vegyületek felhalmozódnak szervezetünkben, a nehézfémek megmérgezik a táptalajt, vizeinket és a bennük élő halakat. Mindenekelőtt a vegyi anyagok működésmódját kell elegendő mértékben megismernünk ahhoz, hogy nem kívánt hatásaikat a minimumra csökkenthessük.

Biológiai eredetű kockázatok

Az egészségünket fenyegető tényezők sorába tartoznak a fertőzést, allergiát vagy mérgezést okozó mikroorganizmusok. Az ezek által okozott fertőzésveszély mértéke rendkívül különböző lehet. Vannak olyan organizmusok, melyek általában nem ártalmasak az emberre, és vannak olyanok, amelyek esetében csekély a fertőzésveszély, illetve hatásos ellenszerekkel rendelkezünk ellenük. Léteznek azonban olyan biológiai ágensek is, amelyek fokozottan fertőző, súlyos megbetegedést okozhatnak, és amelyek ellen pillanatnyilag nem létezik hatásos védelem.


Táplálkozás

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás az egészség megőrzésének alapvető feltétele. Manapság azonban az európaiak túl sok kalóriát fogyasztanak, és túl keveset mozognak. Egyre több gyermek szenved túlsúlytól vagy elhízástól. A korai elhalálozást kiváltó tényezők, például a magas vérnyomás, megemelkedett koleszterinszint, a kedvezőtlen testtömeg-index vagy a cukorbetegség mind összefüggésben áll táplálkozási szokásainkkal és azzal, mennyit mozgunk.

Forrás: egeszsegmegorzes.org

További cikkek hasonló témában

Önvizsgáló mell-lámpa

Magyarországra érkezett az otthoni önvizsgálatot elősegítő mell-...

Nyerje vissza  egészséges mosolyát Ön is!

Fogaink elvesztése, azok esztétikai állapotának romlása minden...

Vízben rejlő orvosság

Iszom egy pohár vizet. Ugye milyen természetes és magától értetődő...

Gyógyító érintés

Manapság éppen ezért nem véletlen, hogy a wellness szállodákban...