Jelenlegi hely

Egészséges cukorhelyettesítő

Egészséges cukorhelyettesítő

A stevia növény Dél- és Közép-Amerikában honos, és arrafelé gyakran hívják édes levélnek, vagy cukorlevélnek. A paraguayi Guarani indiánok már kr.e. 500-tól használták - ahogy feljegyzéseik is bizonyítják. Európába az 1900-as évek felé került, és azóta a növény népszerűsége egyre csak növekszik. A növényből készített kivonat 300-szor édesebb, mint a cukor, ezért nem véletlen, hogy mára közkedvelt cukorhelyettesítővé vált.

Egészséges cukorhelyettesítőA stevia hosszantartó édes íze a benne található glikozidoknak köszönhető: a steviozidnak és rebaudiozid A-nak. Ezek az anyagok intenzíven édesek, ugyanakkor szervezetünk nem alakítja át őket glükózzá. Fontos még tudni, hogy jól tűrik a hőt és savas környezetet. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben kijelentette, hogy semmiféle karcinogén (rákkeltő) anyag nem található egyik glikozidban sem, így biztonságosabb választás a steviával való ízesítés, mint ha szacharint vagy egyéb aszpartám tartalmú édesítőt használnánk.

A cukorbetegségben, hypoglikémiában, vagy egyéb anyagcserezavarban szenvedők számára a stevia értékes cukorhelyettesítő lehet a mindennapokban. A benne található steviozidok anélkül mennek át szervezetünkön, hogy megemésztenénk vagy feldolgoznánk őket, így a stevia hatásosan képes vércukorszintünket szabályozni. Fokozza a glükóztoleranciát is, amitől még vonzóbb a cukorbetegek számára.

Külsőleg alkalmazva - ecsetelésre vagy bedörzsölésre - szintén antibakteriális hatású, és kiválóan használható ekcéma, akne, seborrhea, és a sebek gyógyulási folyamatának felgyorsítására, illetve ránctalanításra
TIPP: készítsünk steviából házilag maszkot! Csepegtessünk 2-3 cseppet a steviából tenyerünkbe, és finoman paskoljuk arcbőrünbe. Ha teljesen megszáradt, öblítsük le langyos vízzel (ne használjunk szappant!), és gyengéden töröljük meg egy törölközővel. Alkalmazzuk igény szerinti gyakorisággal, de legfeljebb naponta.

Nagy segítség a fogyókúrázók és a hypoglikmémiások számára, ugyanis nem tartalmaz sem szénhidrátot, sem kalóriát, teaként kiváló emésztésserkentő, rendszeres használata csökkenti a káros szenvedélyeinkből adódó sóvárgásokat, tehát csökkentheti függőségünket (pl. cigaretta, alkohol)

Az élet lehet úgy is édes, hogy közben nem hizlaljuk magunkat és nem terheljük szervezetünket üres kalóriákkal!

További cikkek hasonló témában

Tejallergia

A tehéntej nagyon gyakran okoz allergiát. Ugyanakkor...

Mi az a rovaralapú állateledel?

A kutyák és a macskák is rendszeresen esznek bogarakat. Ez lehet a...

Hozd ki magadból a maximumot ...

...a 21. század Fitness módszerével! Csúcstechnológia , ultrarövid...

Ha csíp a kullancs…

A jó idővel sajnos nemcsak a nyár és a strand jár együtt,...