Jelenlegi hely

Búcsú a sebektől

Búcsú a sebektől

Ha műtétről, plasztikai beavatkozásról, balesetről vagy éppen elkapart csípésről van szó, sokunknak jut eszébe az elhúzódó sebgyógyulás.

Búcsú a sebektőlMég rosszabb a helyzet cukorbetegek esetében, hiszen náluk már egy rosszul megválasztott cipő, egy elhanyagolt bőrkeményedés is sebhez vezethet, amely nehezen gyógyul, és nem megfelelő kezelés esetén könnyen elfekélyesedik.

Miért tart hosszú ideig?

A sebek hosszúra nyúlt gyógyulásáért legtöbb esetben a rossz vérkeringés okolható, ami megakadályozza, hogy a vérben szállított oxigén minden sejthez eljusson, így lassítja a gyógyulás folyamatát. A vérkeringés zavarai miatt a salakanyagok is csak lassan tudnak a sérült sejtekből eltávozni, ami tovább nehezíti a természetes sebgyógyulást. További korlátozó tényező lehet még az immunrendszer nem megfelelő működése is.

Nagyon fontos, hogy a legapróbb csípések, karcolások, bőrelváltozások esetén is figyeljünk a sebre, hiszen akár a legkisebb sérülés is elfertőződhet, és komoly problémákat okozhat. Bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy érproblémák tovább rontják a helyzetet, hiszen ilyen esetben alapvetően rossz a szervezet vérkeringése, de műtétek után is legyengül az immunrendszerünk. Ilyen esetekben fokozottan figyelni kell a sebgyógyulásra. Cukorbetegeknél akár egy rosszul megválasztott cipő, vagy egy nem megfelelően kezelt bőrkeményedés is okozhat olyan hámsérüléseket, amelyek – nem megfelelő kezelés mellett – könnyen elfekélyesednek. Ha a fekély kialakulását nem vesszük komolyan, nem vigyázunk kiemelten lábunkra és nem fordulunk orvoshoz a problémával, könnyen megeshet, hogy már csak az amputáció marad.

Az oxigén mint megoldás

Búcsú a sebektőlA sebek gyógyulásának felgyorsítása érdekében a vérkeringést kell javítani, és a szervezet oxigénszintjét emelni, valamint a fertőződés kockázatát lecsökkenteni. Erre kínál tökéletes megoldást a hiperbár oxigénterápia, amely a magas nyomás és a 100%-os oxigén jótékony hatását egyesíti: a normál nyomás 2,5-szeresén belélegzett oxigénnek köszönhetően ugyanis a szervezet oxigénszintje akár 20-szorosára is nőhet.
Ez beindítja a vérkeringést a sérült területeken is, így a sejtek oxigénnel való ellátottsága megnő, a felgyülemlett salakanyagot pedig a véráram elszállítja. Ezen kívül az oxigén direkt baktériumölő hatása fertőtleníti is a sérült területeket, elkerülve a további komplikációt. A terápia emellett csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, amely műtéti sebek esetén gyakran előfordul. 

„20 éve vagyok kezelt cukorbeteg, melynek szövődményei sajnos nálam is jelentkeztek: keringésromlás, látáscsökkenés, idegrendszeri károsodás. Néhány éve már egy kezdetben kis seb is elfekélyesedett, melynek következményeképp amputálni kellett a lábujjamat, és az orvos kilátásba helyezte, hogy egész lábamat elveszíthetem lábszárfekélyem miatt. Végső kétségbeesésemben elkezdtem hiperbár oxigénterápiára járni, és bámulatos eredményeket értem el: hét kezelés után már úgy tűnt, nem kell levágni majd a lábam, 17 kezelés után pedig teljesen begyógyultak a sebek. Ez 3 éve történt, azóta minden rendben volt, ám néhány hónapja vízhólyag alakult ki lábamon. Ezért visszatértem a kamrába, ahol most is segítettek rajtam” – meséli T. János, a Hiperbár Centrum visszatérő páciense.

„A hiperbár oxigénterápia a test természetes regenerációs folyamatának felgyorsítása révén összességében 30-50 százalékkal csökkenti a felépülési időt. Az idejében kezelt cukorbeteg lábszárfekélyek 80%-a szintén jó eséllyel gyógyítható a terápia révén, így a beteg megmenekül az amputációtól” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

A hiperbár oxigénterápiáról
A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.
A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.
Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

További cikkek hasonló témában

A misztikus gyógyító - Bodza

Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok...

Nem kell szorítani!

Egészségmegőrzés akkor is, ha a miniszoknya alá fúj a szél! Az ősz...

Nyár, víz, egészség!

Folyadékptólás Aquafonte Gyümölcs Infuzerrel

Nyitva tartó fogászati rendelők listája Budapesten és Pest megyében

Összegyűjtötték a koronavírus-vészhelyzet ideje alatt sürgősségi...