Jelenlegi hely

Az olívaolaj hatása

Az olívaolaj hatása

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék. A legnagyobb olívaolaj-termelő Spanyolország és Olaszország, s az utóbbi a fogyasztásban is élen jár. Az olaszok számára olyan az olívaolaj, mint nekünk a kenyér. Az olívaolaj egészséges, ezt lassan mindenki tudja. Azt azonban kevesebben, hogy olívaolaj és olívaolaj között nagy különbség lehet. Extra szűz vagy sansa?

Köztudott, hogy a mediterrán országokban, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Azt azonban kevesen tudják itthon, hogy mit takar az Extra Szűz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa névre hallgató (mellék)termék közti különbség. Az Extra Szűz olívaolaj az olajbogyó első préseléséből keletkezik, s ilyen formán az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza, míg ugyanez a sansa olajban mindössze 1%-ban található meg!
Az olívaolaj hatása
Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.

Az olívaolajjal készült ételek csökkentik a koleszterinszintet, mert az olaj olyan összetevőkből áll, amelyek védenek a daganatok, az érrendszeri megbetegedések, a gyulladásos betegségek és még az allergia ellen is. Az olivaolaj lutein-tartalma miatt védi a szem retináját az öregedéssel járó elváltozásoktól, és a szemlencsét a hályogtól. E-vitamin és A pro-vitamin tartalma miatt jelentős bőrvédő hatású.

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek már régebben megállapították, hogy a telítetlen zsírsavak hatása a szervezetre kedvezőbb, mint a telített zsírsavaké. A zsírok közül az olívaolaj tartalmaz legnagyobb arányban egyszeresen telítetlen zsírsavat, de a többszörösen telítetlen zsírsav, az ómega-6 is bőven megtalálható benne. A világon a mediterrán étrenden élő görögök fogyasztanak a „szerből" a legtöbbet, hússzor annyit, mint a britek, de még az olasz átlagnak is a kétszeresét. Anglia viszont, ahol a táplálkozásban jobbára a hús és a telített zsírok játsszák a főszerepet, a világ vezető nemzete a szívinfarktusok gyakoriságát tekintve. Akik olívatermő vidéken nőttek fel, sütéshez-főzéshez csak ilyen olajat használnak.

A napi négy-öt evőkanálnyi olívaolaj javítja az infarktusbetegek vérképét. Máj- és epediéta esetén is megfelelő zsiradék, de savcsökkentő hatása is ismeretes. Az olívaolaj ellenállóbbá teszi a sejtmembránt, ezáltal a sejtek védettebbé válnak a szabad gyökök támadása ellen.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Téli vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

Néhány egyszerű tipp, hogyan nevelj otthon csíra-ételeket. A téli...

A jótékony kombucha

Testünk tele van mérgekkel. A mérgek és savasító anyagok...

Így készülj a bikiniszezonra!

Beköszöntött a nyár, és sok nő rettegett időszaka: a bikiniszezon...

Mire jó a szőlő gyümölcse, magja?

A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel....