Jelenlegi hely

Az immunrendszerről

Az immunrendszerről

Egyes emberek a hideg időszak kezdetétől tavasz végéig meg vannak fázva, míg mások nem kapják el a különböző influenzákat.

A kutatások kimutatták, hogy akik nem figyelnek oda immunrendszerükre, sokkal érzékenyebbek a megfázásra és a náthára. A tudósok szerint a szervezetünk jeleket küld nekünk, amikor a védekezőképességünk gyenge. Azonban a napi szokásaink is hatással lehetnek az immunrendszerünkre.

Íme néhány példa:

Ha mindig száraz az orrod

Bármennyire is kellemetlen, de az orr nedvessége véd a megfázás és a nátha ellen. Az orr nyálkahártyája vonzza a vírusokat, de nem engedi őket a szervezetbe jutni.
Ezért ha csorog az orrod, akkor az immunredszered védekezik. A vírusok könnyedén a szervezetbe juthatnak, ha a légutak szárazak. Ha az orrod folyton száraz, egy látogatás a sóbányában vagy egy légpárásító segíthet. Amennyiben krónikussá válik, mindenképp fordulj orvoshoz, hogy kiderítsd az okát.
Az immunrendszerről

Ha állandóan meg vagy fázva

Átlagban egy felnőtt egy-három alkalommal fázik meg egy szezon alatt. Ha ennél többször fázol meg, azt jelenti, hogy a betegségekkel szembeni védekezőképességed legyengült és ideje tenni valamit az immunrendszered megerősítéséért. Először is figyelj arra, hogy mit eszel.

Az immunrendszert erősítő vitaminok:
 C-vitamin: A napi ajánlott bevitel 200 mg, melyet egy közepes piros paprika, két narancs, egy grapefruit vagy 100 g petrezselyem elfogyasztásával tudsz magadhoz venni.Az immunrendszerről
A-vitamin: 800 mikrogramm fedezi a napi szükségletet. A-vitaminban gazdag ételek: répa, máj, hal, tojás, vaj.

Édesszájú vagy?

A cukor nemcsak az alakodra nézve veszélyes. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy napi 100 g cukor meggátolja, hogy a fehérvérsejtek a baktériumok ellen harcoljanak (az édesség elfogyasztása után akár öt órán keresztül).

Nem iszol elegendő vizet

Nem hiába ösztönöznek az orvosok, hogy minél több folyadékot fogyasszunk, amikor betegek vagyunk. Az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő hidratálásra, hogy eltávolíthassa a méreganyagokat. A víz mellett segítségül hívhatjuk a teákat is. A folyadék fogyasztás személyenként változik. A halvány sárga vizelet annak a jele, hogy a szervezeted megfelelően hidratált.

A szakértők azt ajánlják, hogy a betegségek elkerülése érdekében fogyasszunk palackozott vizet vagy szerezzünk be egy vízszűrő berendezést.

Néhány jó tanács a hideg időszakra

A helyes táplálkozáson kívül még van néhány dolog, amit jó ha tiszteletben tartasz annak érdekében, hogy az immunrendszered erős maradjon és, hogy örülni tudj a télnek:Az immunrendszerről

- Öltözz melegen! Fontos, hogy az időjárásnak megfelelő ruhadarabokat válassz.
- Mozogj! Semmi sem olyan jó, mint a meleg időszak hosszú sétái! Bár ez most nem lehetséges, mégse jelenti azt, hogy nem sportolhatsz: a fitnesz szalonok és az uszodák ilyenkor is a rendelkezésedre állnak.
- A kellő pihenés elengedhetetlen a szervezeted számára.
- Ha lehet kerüld el a beteg embereket és moss gyakran kezet!

További cikkek hasonló témában