Jelenlegi hely

Az energiaitalok hatásai

Az energiaitalok hatásai

Az energiaitalok elsősorban a fiatalok körében jöttek divatba. Úgy gondolták, hogy az elvesztett energiát fogja pótolni, azonban mára egészen megváltozott a szerepük. Minden nagyobb buli elengedhetetlen kelléke, tulajdonképpen buli italként fogyasztják. A frissítő hatás tagadhatatlan.

Az energiaitalok hatásaiA magas koffeintartalmú energiaitalok valószínűleg inkább rosszat tesznek: felgyorsítják a szívverést, és megemelik a vérnyomást.

Az energiaitalok káros hatása a koffeinnek és a taurinnak, ennek az aminosavnak tulajdonítható, amely szintén kihat a szívműködésre és a vérnyomásra.

A taurin segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását. Ez egy természetes aminosav, de gondot okozhat, ha alkohollal kombinálják. Az alkohol ugyan egy határig maga is biztosítja a gyors energiafelvételt, de az egyéb összetevőkkel együtt már kiszámíthatatlan a hatása.
Több energiaital tartalmaz guarana kivonatot is. Ennek a hatása hasonlít a taurinéhoz, a sejtek tápanyagfelvételét segíti elő.

Többnyire vitaminok is vannak az energiaitalokban. Talán nem is elsősorban azért, hogy egészségesebbek legyenek, hanem, mert ezek is fokozzák az anyagcserét, vagyis az élénkítő hatást. Általában erősen dúsítják szénsavval is, mivel a pezsgő buborékoknak szintén van élénkítő hatásuk: a szénsav megnyitja a gyomorszájat, ezáltal gyorsítja a folyadék továbbhaladását a vékonybélhez és így gyorsítja a felszívódást.
   

Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt kiszáradást okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet. Intenzív testedzés, fizikai munka, nagy meleg esetén ezért inkább a sportitalok javasolhatók, amelyekben a felsorolt összetevők nem szerepelhetnek, viszont gyorsan és hatékonyan biztosítják a verejtékezés során kiürült folyadékmennyiség pótlását. Úgy foglalhatnánk össze, hogy minden sportital egyben energiaital is, de gyakorlatilag egyik energiaital sem igazán sportital. Azon kívül, hogy sportolás mellet inni szénsavtartalma miatt tilos, a koffeintartalma deciliterenként 30 mg, ami két duplakávénak felel meg. Hatása a különböző adalékanyagok miatt más, jóval hosszabb ideig tart. Azért tér el a hatása a kávé hatásától, mert az egyéb komponenseknek köszönhetően jóval hosszabb ideig tart. A fogyasztása kis mennyiségben, heti egy-két dobozzal nem mondható károsnak, de a rendszeresen vagy alkohollal együtt történő fogyasztása már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot.

Kitolja a fáradtságtűrés küszöbét, amely pár esetben (pl. hosszas autóvezetés) jó lehet, de valójában nem ajánlatos. Heti egy két dobozzal még nem káros, de rendszeres fogyasztása a májat és a szívet egyaránt nagymértékben károsíthatja.

Fotó: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Minden évszakban figyelj a folyadékbevitelre!

Nyáron sokat hallunk a folyadékpótlás fontosságáról, hiszen a...

Nyitva tartó fogászati rendelők listája Budapesten és Pest megyében

Összegyűjtötték a koronavírus-vészhelyzet ideje alatt sürgősségi...

Csomagold tízóraid környezettudatosan!

Egyre többen foglalkoznak a tudatos vásárlás, és újrahasznosítás...

D-vitamin hiány napozás ellenére?

A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra...