Jelenlegi hely

Az egészségvédő tőzegáfonya

Az egészségvédő tőzegáfonya

Valószínűleg mindenki hallott már a tőzegáfonyáról, ám kevesebben tudják, mennyire sok mindenre használható. Ez a természetben fellelhető növény, rengeteg hatóanyagot tartalmaz, melyek rendkívül hatékonyak különféle megbetegedések vagy tünetek kezelésében.

Az egészségvédő tőzegáfonyaAz Amerikából származó tőzegáfonya rokona a kökénynek. Évszázadok óta használatos a gyógyászatban és a konyhában egyaránt. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták; de alkalmazták még a C-vitaminhiány miatt fellépő, ínyvérzéssel járó skorbut kezelésére is.

Vadon élő bogyós gyümölcseink tápértéke sokkal magasabb, mint azoké, amelyeket termelnek. Mindkét áfonyában azonos hatóanyagok vannak, azonban lényegesen eltér a gyümölcs cukortartalma. Míg a vörös áfonya cukortartalma 12%, addig a tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz. A tőzegáfonya pektintartalma 0,7%, a vörös áfonyáé 0,3%.

A tőzegáfonya  természetes antibakteriális hatású gyógynövény, ismert jótékony hatása húgyúti fertőzések és gyulladások, hólyaghurut, felfázás esetén.

Általánosan javasolt:
- alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag és húgycső gyulladása) fertőzéseinek kezelésére
- húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen
- vizelet szagtalanítására
- a szív és érrendszeri betegségek
megelőzésben és kiegészítő kezelésében.

A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál. A 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése, de a férfiak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A fertőzést többnyire az E. coli baktériumok okozzák. Könnyen kialakul terhesség alatt, menopauzában lévő nőknél, férfiaknál prosztatagyulladás esetén.

Az egészségvédő tőzegáfonyaAz 1920-as években fedezték fel, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne. Ennek az oka, hogy a tőzegáfonya fogyasztása közben egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben.

Véd a vesekőtől

Savas összetevőinek köszönhetően a tőzegáfonya akadályozza a vesekövek képződését. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál a betegeknél, akik vesekő-eltávolítás után rendszeresen áfonyakivonatot szednek, 50 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy újabb kövek alakuljanak ki szervezetükben.

Lázas megbetegedések esetén is segít

Skarlát, malária, reumatikus láz, influenza és más, lázzal járó betegség esetén is jó szolgálatot tesz az áfonya, mert magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését.

Figyelem! Akut húgyúti fertőzés esetén a vörös áfonyát nem lehet antibiotikumok helyett használni, legfeljebb folyamatos orvosi ellenőrzés mellett.

További cikkek hasonló témában

Egészségesen az ünnepek alatt is

A december hónapot kitölti az adventi időszak és idén a hónap...

Ne féljen a zsíroktól!

Itt a grill-szezon, amikor a mennyei húsok és fűszeres zöldségek...

Szunai Linda aggódik egészsége miatt

Az anyajegyek vizsgálata és védelme nagyon fontos nem csak így...

MIT HOZ AZ ŐSZ EGÉSZSÉGÜNKBEN?

A derűs, szabad nyári napok után nagy változást hoznak az első...