Jelenlegi hely

Magassarkú cipő veszélyei

Magassarkú cipő veszélyei

Korunkban a nők többet vannak talpon, mint valaha. Naponta átlagosan 8-10 ezer lépést teszel meg, s minden egyes lépésnél a testsúlyod 1-1,5-szerese nehezedik a talpadra. Ráadásul ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpadon, az egész testsúlyod a lábujjaidra nehezedik.

A divat azt diktálja, hogy egyre magasabb, egyre érdekesebb formájú cipőkkel díszítsük a lábunkat, az egészségünkre azonban nem figyelünk. A magas sarkú cipő minden szempontból egészségtelen. Térd és hátfájást okoz, folyamatosan fáj tőle a lábfejünk, és általános rossz közérzetet okoz.
Magassarkú cipő veszélyei
Sokszor azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a szépségért meg kell szenvedni.

Milyen problémákat okozhat egy rosszul megválasztott cipő?

- Az Achilles-ín is jelentősen sérül. A sarok megemelésének hatására megrövidül, s később annak kinyújtása, illetve a lapos sarkú cipőre való ismételt áttérés fájdalmas lehet.
- A nagylábujjon  fájdalmas csontkinövés, azaz bütyök keletkezik.
- Mivel a szűk orrú cipőkben a nagylábujj "kapaszkodva" meghajlik, miközben az alapperc  jellegzetesen kitüremkedik, úgynevezett kalapácsujj jön létre.
- A térdre is kihat a magas sarkú cipő, degeneratív ízületi elváltozást, osteoarthitist okozva.
- Rendszeres a krónikus lábközépcsont fájdalom.
- A szoros, szűk orrú cipő hatására gyakran jelentkezik benőtt köröm.

Mindemellett feleslegesen terheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Ezért is van, hogy a magas sarkú cipő viselése közben a nyaki izmok megmerevednek, nyomják az ott lévő idegszálakat, s mindez krónikus fejfájást eredményez.

Tehát milyen cipőt válasszunk?

A divat egyre inkább figyelembe veszi a kényelmi szempontokat. A lapos sarkú nyári szandálok például remekül pihentetnek a lótás-futás közepette.

Felváltva viselj magas és lapos sarkú cipőt! Legyen nálad egy pár pluszcipő, mert megkönnyebbülést hoz, ha a magas sarkút már fáj viselni.

Két dolgot azonban tartsunk szem előtt: a lekerekített orrú és az 5 centisnél alacsonyabb sarkú cipők a legegészségesebbek.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Katerina Couture Szalon

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Szeretnénk meginvitálni Katerina...

Farmerdivat 2009-2010-ben

Nagyon valószínű, hogy ismét a csőnadrág, a szoros, tapadós...

Női táskába passzoló kütyük a Samsungtól

Hazánkban is egyre népszerűbbek a táblagépek, egyre több nő...

Márkáscipők

Nem kérdés, aki minőségi cipőt vagy csizmát szeretne, Tamaris vagy...