Jelenlegi hely

Az újszülött

Az újszülött

A szülést követő percekben a kismamáknak meg kell barátkozniuk az újszülött néhány jellegzetes testi sajátosságaival. A gyermek életének első 4 hetes élettani szakasza az újszülöttkor. Kisugárzásával elbűvöli környezetét.

Aki még nem találkozott frissen született babával, azt hiheti, hogy olyanok, mint a filmekben szereplő kisimult, rózsaszínű csöppségek. Pedig a szülőcsatorna alagútja fárasztó útvonal. Nem kell tehát megrémülni néhány szokatlan jelenségtől. Az első levegővétel után, míg az oxigén a véráramon keresztül el nem jut a test minden részébe, sötétvörös és kékeslilás színben pompáznak a jövevények.

Az újszülöttA fej tetején látható gyémánt alakú területet „kutacs"-nak hívjuk, ahol a koponyacsontok még nem érnek össze. 18 hónapos korra ez a lágy pont valószínűleg összeforr. Bár még nincsenek itt csontok, egy vastag hártya védi a baba agyát. Ha ez a rész kidomborodik, orvoshoz kell fordulni, mert betegségre utalhat. Túlzott besüppedése, behorpadása folyadékhiányt is jelezhet.
   
Duzzadt, kékes szemek. Előfordul, hogy a kisbabák valódi szemszíne csak hat hónapos korukra alakul ki. A szemhéjak puffadtak lehetnek a szülőcsatornában órákig tartó nyomás miatt. A kancsalság igen gyakori, a keresztbe néző szempár ritka. Hiszen mit is csinálhatna az ember, ha kilenc hónapot kellene eltöltenie egy meleg, vizes, sötét anyaméhben?
   
Szivárgó, duzzadt csecsemőemlők. A saját hormonjaink hatással vannak az újszülött szervezetére, ezért igen gyakori, hogy mind a kisfiúk, mint a kislányok kicsi emlője duzzadt, és szivárogtat egy kevés tejet. A kisbaba emlői körülbelül egy nap alatt leapadnak.
  
Az újszülöttTúl nagy méretű nemi szervek. Mindkét nem esetében az újszülött nemi szerve aránytalanul nagy méretű a többi testrészhez képest. A kislányok hüvelyéből enyhe nyálkás váladékozás tapasztalható az anyai hormonhatásnak köszönhetően. A kisfiúk heregolyói felhúzódnak az ágyék területére.
   
A köldökzsinór elvágása. Egy kis csonk még maradhat, a zsinór két héten belül leesik. A köztes időben kérjük az ápolónő vagy az orvos tanácsát, hogyan tarthatjuk tisztán és szárazon ezt a területet.

Főleg az orr környékén tapasztalhatunk apró, fehér göböcskéket, olyanok, mint egy grízszem. Ez a milium, melyet meg kell várni, amíg magától eltűnik.

Nem ritka a fejtetőn és a szemöldök környékén is a koszmó felbukkanása. Ez egy fehéres-sárgás színű, korpaszerű réteg, melyeket faggyú és hámlerakódás okoz. Könnyebb megszabadulni tőle, ha előtte babaolajjal bekenve fellazítjuk.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Élménybeszámoló a  18. BabyMarkt Babaholmibörzéről

A Csajok Magazin és az Otthonok és Kertek Magazin október második...

Gyermekvállalás

Amikor két fiatal megtalálta egymást és elkezdik tervezni...

A tehéntejről gyermekkorban

Minden anyuka rémálma a beteg gyerek, a köhögős kisbaba, az...

Játék , mozgás, szórakozás

...már több, mint 7000 nm-en Budapesten!