Jelenlegi hely

A tehéntejről gyermekkorban

A tehéntejről gyermekkorban

Minden anyuka rémálma a beteg gyerek, a köhögős kisbaba, az allergiás tüsszögő és mindez nem csak a baba számára rossz.
Az egész családot megterhelő feladat.

A tehéntejről gyermekkorbanAzt minden édesanya tudja, hogy a gyenge immunrendszer legjellemzőbb tünete, hogy a baba egyre gyakrabban betegszik meg és nehezen lábal ki a betegségekből.

Ahhoz, hogy a pici belső védelme erősödjön, nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő táplálásról, melynek természetesen első és legfontosabb eleme az anyatej!
A tehéntejfehérje-allergia az esetek kb. 1/3-ban légúti tünetek formájában jelentkezik.

Hazai felmérések szerint a magyar anyukák hatvan százaléka kizárólag anyatejjel táplálja babáját hat hónapos koráig, amely gyermekorvosok és védőnők szerint is kimagasló eredmény a többi európai országhoz képest.

Azonban hat hónapos kor után még mindig jelentős azoknak az anyukáknak az aránya, akik anyatej hiányában tehéntejet adnak a babájuknak, annak ellenére, hogy a tehéntejet egy éves kor alatt szigorúan tiltják gyermekorvosaink.

A tehéntejről gyermekkorbanA szakmai ajánlás a tehéntej bevezetését a csecsemő étrendjébe minél későbbi időpontra javasolja. Egy éves kora alatt mindenképpen kerülendő, de az ideális a három éves kor fölötti bevezetés lenne. A növényi alapú tejek adásával, mint a szójatej, rizstej, zabtej 6 éves korig jó lenne várni.

Nagy molekulájú fehérje tartalma nehezen emészthető a pici számára, és a baba veséjét is megterheli. Ezen kívül a tehéntej vitamin és ásványi anyag tartalma sem megfelelő egy hat-tizenkét hónapos kor közötti babának. A vas az anyatejben és a tápszerben is megtalálható, ezzel szemben a tehéntej szinte semennyit sem tartalmaz, pedig szerepe nagyon fontos ebben a korban.

Hosszútávon ennek nem csak vérszegénység, hanem az immunrendszer nagyfokú gyengesége is a következménye lehet. A korai tehéntej bevezetésének más veszélye is van, fokozza a tehéntejfehérje-allergia kialakulásának kockázatát is.

A tehéntej bevezetésekor még az egy éven felüli babánál is figyelnünk kell, nem vált-e ki szervezetéből kellemetlen reakciókat. Az allergia bőrkiütésben, hasmenésben vagy elhúzódó felső légúti betegségben is megnyilvánulhat. Az is lehetséges, hogy a gyerek nem a tejfehérjére érzékeny, hanem a benne levő laktóz (tejcukor) lebontásával vannak nehézségei. Átmeneti laktózérzékenység olyankor alakul ki, amikor a kicsi bélnyálkahártyájában termelődő laktózbontó enzim ideiglenesen nem, vagy kevésbé hatékonyan működik. A tünet: gyakori hasfájás, főleg evés után, puffadt has, hasmenés. A szoptatott babák szophatnak továbbra is, hiszen az anyatej segíti a bél gyógyulását, a tehéntejet, tápszert azonban átmenetileg el kell hagyni az étrendből.

További cikkek hasonló témában

Oviba szoktatás

Minden család életében elérkezik az idő, amikor a kisgyereket...

Tini terhesség

Napjainkban nagyon sok tini folytat partnerével szexuális...

Maradandó emlék

A kéz és lábszobrok a gyermekek gyorsan elröppenő babakorát...

Amikor hisztis a gyermek

A hisztit egyik-másik gyermek ugyan kinövi; ám van, akinél...